Изкуствен интелект може да проследява здравословното състояние на кораловите рифове, като изучава и разпознава "песните" им, пише "Сайънс дейли", позовавайки се на британско проучване.

Кораловите рифове имат сложен звуков пейзаж, по който може да се съди за здравословното им състояние. Тъй като работата е доста трудоемка за хората, специалисти от университета на Ексетър са обучили за целта изкуствен интелект.

Авторите на изследването са създали уникален алгоритъм, в който са вложили записи както на здрави, така и на болни коралови рифове. По този начин изкуственият интелект да се е научил да прави разлика. В направените тестове той се е справил отлично със задачата, определяйки правилно в 92 процента от случаите текущото състояние на рифа.

Снимка: iStock/Getty Images

Екипът предлага този подход да се използва за проследяване на напредъка на проектите за възстановяване на рифовете.

Снимка: iStock/Getty Images

"Кораловите рифове са изправени пред многобройни заплахи, включително изменението на климата, така че проследяването на тяхното здраве и успеха на проектите за опазване е от жизненоважно значение", казва водещият автор Бен Уилямс. "Една от основните трудности е, че визуалните и акустичните проучвания на рифовете обикновено се основават на трудоемки методи", допълва специалистът.

Снимка: iStock/Getty Images