Децата, които се раждат преждевременно, са изложени на по-висок риск от занижени резултати по математика, четене и други учебни предмети и на разстройства като хиперактивност и дефицит на внимание. Ново изследване свързва кърменето на преждевременно родените деца в първите седмици и месеци от живота им с подобряване на резултата от неврологичното им развитие, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Снимка: iStock/Getty Images

Изследователи от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и техни колеги от Здравния и медицински изследователски институт на Южна Австралия са проследили развитието на преждевременно родени деца седем години. Те са установили, че децата, кърмени по време на пребиваването си в интензивно отделение в неонатология и след това, имат по-висок коефициент на интелигентност, по-добри академични постижения и по-малко симптоми на нарушения като хиперактивност и дефицит на вниманието. Резултатите са публикувани в Списанието на Американската медицинска асоциация.

Снимка: iStock/Getty Images

"Изследването ни показва, че има дългосрочни ползи за неврологичното развитие от храненето на преждевременно родените деца с майчино мляко", каза Манди Браун Белфорт, съавтор на изследването.

Снимка: iStock/Getty Images