Мъжът, натоварен със задачата да води Нова Зеландия в борбата срещу коронавируса, е номиниран за неочаквана награда. Ашли Блумфийлд - генералният директор на националната здравна служба, е включен в надпреварата за телевизионна личност на годината на Новозеландските телевизионни награди.

Блумфийлд ще се съревновава в категорията с актьори и телевизионни журналисти. Победителят, определен чрез обществен вот, ще стане известен на 18 ноември, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Лекарят, който всеки следобед съобщава от екрана актуална информация за COVID-19, спечели легиони фенове, впечатлени от спокойствието и сдържаните му маниери.

Феновете на Ашли Блумфийлд, или Блумърс, както се наричат самите те, засвидетелстват обичта си към своя национален герой по различни начини - с бродирани кърпи за ръце, музикални композиции, кукли.

Сред изобилието от песни за любимеца на нацията пък е рап парче, в което Блумфийлд е наречен "новозеландската кукла Кен" ('Kiwi Ken Doll'). Песента, изпълнена от актьора Джордан Муни, отправя и призив за удостояването му с рицарско звание.

Докато води пресконференция за най-новите случаи на Ковид-19 страната, Ашли Блумфийлд е запитан какво мисли за номинацията.

"Чувствам се смирен", отговори здравният експерт, преди да му бъде зададен въпросът дали някога е искал да бъде телевизионна звезда.

"Не е нещо, за което съм мечтал в детството си или в зрялата си възраст", отвърна той.