Случвало ли ви се е да се "заровите" на дивана и да гледате празнични филми с часове, докато не осъзнаете, че не сте яли или ставали повече от 12 часа? В случая можем да обвиним ежегодните коледни продукции, които до такава степен ни завладяват, че сякаш четат мислите ни. Те са като онази леля, която виждаме може би веднъж годишно и която се опитва да ни набива някаква чутовна мъдрост. Но наистина, ако се замислим, ще стигнем до извода, че почти във всеки празничен филм има един драстичен казус, който трябва да бъде решен правилно преди 25-и, и, разбира се, героите разполагат с минимално количество минути, часове или дни, за да го разберат.

Макар че животът не се случва като по филмите, благодарение на тях повечето от нас бихме се съгласили, че сме успели да научим едно-две неща. Примерно, ако мъжът е без риза около жената във филма, това предвещава истинска любов. Както и че бизнес дамата от големия град, която се връща за празниците в родното си място, почти винаги среща мъжът на мечтите си, който продава елхи и тя загърбва лъскавия живот, за да се отдаде на по-простичките неща в живота. Това е то коледното настроение, в което иначе се усеща някаква магия. Разбира се, не всички филми ни учат що е то истинската любов, някои предлагат други ценни съвети, които биха могли да ни бъдат практични. Например:

Сам вкъщи
Да си сам вкъщи е много забавно, но да си със семейството си, дори да те побърква и да те кара да делиш едно легло, е най-хубавото.

Наистина любов
Въпреки че светът изглежда голям, ние сме по-свързани, отколкото си мислим. И почти винаги можем да намерим сродната си душа. Може дори да осъзнаем, че невинаги това, което желаем най-много, е това, от което се нуждаем. 

Дядо Коледа
Всеки може да бъде Дядо Коледа, само трябва да вярва.

Как Гринч открадна Коледа
Хората могат да се променят, дори когато най-малко очакваме. Всеки има сърце и всеки има история. Никога не бива да се отказваме от някого, дори когато той ни побърква. Може би се нуждае от нас повече, отколкото някога бихме могли да предположим.

Този прекрасен живот
Дори когато сме на най-ниското ниво, животът ни струва нещо. А той се измерва с приятели и семейство, не с пари. Това е един прекрасен живот. И ние имаме значение. Имаме влияние и върху живота на другите. Ние сме светлина и трябва да знаем, че сме обичани, защото сме част от една по-голяма картина, която може би дори още не осъзнаваме.

Кошмарът преди Коледа
Понякога се оказва, че да излезем извън зоната си на комфорт е едно от най-добрите неща, които някога сме правили. Нека отворим тази врата. Да тръгнем по непознатата пътека. Това, което ни очаква, може да промени живота ни и да ни вдъхнови да променим света.

В основата на наистина вечните класически коледни филми стои един много човешки импулс и той е същият, който ни кара всяка година да създаваме незабравими моменти с нашите семейства и приятели, дори когато те се противопоставят. Въпреки това ние се придържаме към тези традиции, защото изглежда е най-доброто, което сме измислили, за да спрем хода на времето.

И да, основният въпрос на почти всички коледни филми е: "Какво е истинското значение на Коледа?" Тези от нас, с късмета да имаме хора, с които да я споделим, знаем отговора.