Милиони хора по света посрещат Рождество Христово с различни обичаи.

По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман. Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет.

Някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

Във Великобритания основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи пуйката е пълнена. Домакинята приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове.

В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците може да се видят многобройни карнавали и пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти.

Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

В Холандия от векове посрещат Синтерклас (Дядо Коледа), който идва от Испания още през ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пит - той носи подаръци за лошите деца. Коледа също се отбелязва с празнична трапеза, но много по-семпло.

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак, който служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24 декември и е предшестван от различни макаронени изделия и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември. Коледните базари затварят вратите си с шествие на 5 януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 ч. на 24 декември ресторантите са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ. Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Общото и на двете места е обилното ядене, полято с хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

В Германия приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. На трапезата се поднася гъска с ябълки и щолен, който се прави поне месец преди това.

Във Франция в празничната коледна вечер около елхата се събира цялото семейство. На трапезата се сервира прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет.

Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат. Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати следващата Коледна вечеря.

Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - точно след Йордановден. В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светец на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа. В Гърция - страна със силни традиции в корабоплаването - коледната елха си съперничи с коледно корабче. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички.

Празнуването на Коледа във Финландия не започва със сядане около празнична трапеза, а с престой в сауната. Това е древна финландска традиция. В тази северна страна сауната е толкова популярна, че на население от 5 милиона души се падат 1,5 милиона сауни, в това число частни и дори мобилни.

Като типични представители на германските народи жителите на Дания вярват в елфите, най-вече в палавия елф Нисе, който им помага в домакинството, но на Коледа е склонен към шеги. Ето защо, за да го омилостивят, семействата оставят на прага на дома купичка с оризов пудинг с канела. На 25 декември по традиция семействата се събират на лек обяд от мезета и риба, след като са похапнали домашно опечени кексчета за закуска. Вечерта се раздават подаръците и се пеят песни около коледната елха.

В Норвегия също вярват в съществуването на елфа Нисе, но тук той има визията на козел и е защитник на животните. Отново, за да го омилостивят в шегите, децата в Норвегия приготвят определен тип овесена каша за елфа. Децата очакват с нетърпение Коледа и по друга причина. В следобеда на Коледа те тръгват на обиколка по домовете, за да получат традиционните коледни домашни бисквитки "Санд Кагер". Преди това, заедно със семействата си, малчуганите са похапнали от официалния обяд - риба треска с картофи, овесена каша и сладкиши. А за възрастните има и коледен пунш.

В Аржентина украсяват не елха, а вечнозелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците. Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

Ако искате да видите Дядо Коледа по бански, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично. В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща поднасят и специални бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампи и да слагат разноцветни панделки на вратите. На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година, предава БТА.