Британска анкета потърси отговор на въпроса какво определя мъжествеността в наше време. Първото място, с 42%, зае лоялността към приятелите.

Други важни качества за съвременния мъж са верността към партньорката (37%), да отваря вратата и за двата пола, да участва в домакинската работа (27%), да бъде равностоен родител - 26%. Те заемат от 2-ото до 5-ото място.

Макар и в списъка да фигурират умения, смятани от край време за проява на мъжественост, като да можеш да сменяш автомобилна гума (15%) или контакт (16%), повечето важни характеристики не са традиционни.

На 6-то място, например, е да знаеш кога да държиш устата си затворена. На 7-мо - да се грижиш за добрата си физическа форма, а на 8-мо - да не се страхуваш да плачеш. След това идват смяната на памперсите и разговорите за чувствата.

От 11-о до 20-то място са самоувереността, да не препиваш, да можеш да опечеш месо, да си начетен, да не ревнуваш. Чак след това са смяната на контакта и гумата (16-о и 17-о място). Сред важните характеристики на съвременния мъж са: да се ориентира добре без джипиес, да приеме да не работи, за да си гледа децата, да носи бебето на улицата в слинг, съобщи в. "Дейли рекърд", цитиран от БТА.

Анкетата е направена само сред мъже от телевизия Куест. Според 58% от участниците животът на мъжете е по-лесен в съвременния свят. Същото мислят и 68% от запитаните жени в допълнителна анкета. Почти две трети (62%) от представителите на силния пол са казали, че мъжът трябва да осигурява хляба в семейството, при 46% от жените.