Днес поставяме началото на рубриката "Моето любимо в Lidl", в която ще ви срещаме с различни потребители и техните истории за любими продукти и вкусове в Lidl. Първите ни гости са шеф Манчев и шеф Шишков, които през годините се превърнаха в емблематични за Lidl. Своята първа кулинарна книга в България - "Манчев срещу Шишков", веригата издава още през далечната 2015 г. През годините двамата шеф-готвачи са споделили стотици рецепти, дали са ценни кулинарни съвети, споделили са интересни истории и много опит с потребителите.

Кои са любимите продукти на двамата най-любими кулинари в Lidl и каква е ролята на качествените продукти за успеха на едно ястие, отговарят самите те в специално блиц интервю за dir.bg.

Каква част заемат качествените продукти за успеха на едно ястие в целия процес?

Шеф Манчев: Те са най-важното нещо. Едва след това идва техниката на готвача. 80%-90% от доброто ястие е добрият продукт. Затова е важно хората да внимават за качество, когато избират какво да сложат на трапезата. Дори да не са шеф-готвачи, могат да се справят добре и само с базисни умения в кухнята, ако заложат на правилния избор на продукти.

Шеф Шишков: Качествените продукти са като добрата компания, задължителна за всяка приятна вечеря. Дори в най-изисканата обстановка, без добра компания не става, същото е и с това, което подбирате, за да приготвите едно ястие.

Кое е вашето любимо в Lidl?

Шеф Манчев: Харесвам наденичките, бахура, любим ми е горнооряховският суджук. Много обичам да си правя горнооряховски суджук на тиган с гъби. Разбира се всеки може да си добави подправки по вкус. Най-важното - не отнема време. Имаме си качествените продукти и просто подправяме според собствените си предпочитания и тези на нашите близки. Това е. Хубавото ястие изисква качествени продукти. В ежедневието не е задължително да се отделя много време или да се владеят висши кулинарни техники, за да пазаруваме правилно. Друга моя находка в Lidl е скаморцата. Препоръчвам на тези, които не са я опитвали да поправят този пропуск. Пушената скаморца обичам да приготвям с риба или пиле. Имам интересен случай, когато правих "Кошмари в кухнята". Тогава в един ресторант в Кърджали им показах как да приготвят есетра с пушена скаморца и конкасе от домат. Препоръчах им да го включат в менюто като изключително добра комбинация. За хората, които държат на традициите мога да препоръчам бахура от Lidl, който много харесвам. Аз самият си го приготвям с бъркани яйца и става великолепен. Ето това е рецепта в едно изречение.

Шеф Шишков: Кашкавалът "Родна Стряха" е едно от нещата, което ме спаси по време на "Кето" режима, който се опитвам да спазвам. Идеален е за приготвяне на плоча или тиган. А колбасите съветвам да се консумират без термична обработка, освен суровата наденица. Любимо ми е и сиреното Грана Падано. Изключително качествени продукти, които препоръчвам в Lidl са свинският врат и дъговата пъстърва. А за тези, които нямат време за готвене - лютеницата "Родна стряха" е прекрасен вариант за хапване набързо върху филийка от пълнозърнестия им хляб със семена с две кръгчета лук отгоре и стръкче магданоз за разкош. Такъв хляб рядко се среща у нас - великолепна текстура и вкус. Не мога да пропусна и ваниловия крем пудинг на "Милбона". Шегата настрана, но този десерт може да засенчи десертите в над 80% от ресторантите у нас. Винаги го препоръчвам на приятели и познати. Веднъж опитали го, стават верни фенове.

И понеже правим това интервю за първа пролет, какъв е вашият съвет за полезно и разтоварващо пролетно меню?

Шеф Манчев: Факт е, че по една или друга причина повечето от нас сме се позастояли повечко през зимата. Аз лично залагам на спанака като пролетен продукт, както и на пресния лук и пресния чесън - неща, които на мен лично много ми харесват. Едно от любимите ми ястия е агнешко със спанак и ориз.

Шеф Шишков: Съветвам всички да наблягат не само през пролетта на сезонните плодове и зеленчуци. Те са най-полезни, когато са в сезон, много често са териториални и разбира се по-евтини. Също така с оглед на по-застоялия начин на живот в къщи препоръчвам по-леки храни, прясно месо и риба - всяка седмица в Lidl има промоция на различен вид качествена риба. А и не всички сме рибари.

 

* съдържание на Lidl