Любимото в Lidl на шеф Манчев и шеф Шишков
Каква част заемат качествените продукти за успеха на едно ястие
Днес поставяме началото на рубриката "Моето любимо в Lidl", в която ще ви срещаме с различни потребители и техните истории за любими продукти и вкусове в Lidl. Първите ни гости са шеф Манчев и шеф Шишков, които през годините се превърнаха в емблематични за Lidl. Своята първа кулинарна книга в България - "Манчев срещу Шишков", веригата издава още през далечната 2015 г. През годините двамата шеф-готвачи са споделили стотици рецепти, дали са ценни кулинарни съвети, споделили са интересни истории и много опит с потребителите.
Кои са любимите продукти на двамата най-любими кулинари в Lidl и каква е ролята на качествените продукти за успеха на едно ястие, отговарят самите те в специално блиц интервю за dir.bg.
Каква част заемат качествените продукти за успеха на едно ястие в целия процес?
Шеф Манчев: Те са най-важното нещо. Едва след това идва техниката на готвача. 80%-90% от доброто ястие е добрият продукт. Затова е важно хората да внимават за качество, когато избират какво да сложат на трапезата. Дори да не са шеф-готвачи, могат да се справят добре и само с базисни умения в кухнята, ако заложат на правилния избор на продукти.
Шеф Шишков: Качествените продукти са като добрата компания, задължителна за всяка приятна вечеря. Дори в най-изисканата обстановка, без добра компания не става, същото е и с това, което подбирате, за да приготвите едно ястие.
Кое е вашето любимо в Lidl?
Шеф Манчев: Харесвам наденичките, бахура, любим ми е горнооряховският суджук. Много обичам да си правя горнооряховски суджук на тиган с гъби. Разбира се всеки може да си добави подправки по вкус. Най-важното - не отнема време. Имаме си качествените продукти и просто подправяме според собствените си предпочитания и тези на нашите близки. Това е. Хубавото ястие изисква качествени продукти. В ежедневието не е задължително да се отделя много време или да се владеят висши кулинарни техники, за да пазаруваме правилно. Друга моя находка в Lidl е скаморцата. Препоръчвам на тези, които не са я опитвали да поправят този пропуск. Пушената скаморца обичам да приготвям с риба или пиле. Имам интересен случай, когато правих "Кошмари в кухнята". Тогава в един ресторант в Кърджали им показах как да приготвят есетра с пушена скаморца и конкасе от домат. Препоръчах им да го включат в менюто като изключително добра комбинация. За хората, които държат на традициите мога да препоръчам бахура от Lidl, който много харесвам. Аз самият си го приготвям с бъркани яйца и става великолепен. Ето това е рецепта в едно изречение.
Шеф Шишков: Кашкавалът "Родна Стряха" е едно от нещата, което ме спаси по време на "Кето" режима, който се опитвам да спазвам. Идеален е за приготвяне на плоча или тиган. А колбасите съветвам да се консумират без термична обработка, освен суровата наденица. Любимо ми е и сиреното Грана Падано. Изключително качествени продукти, които препоръчвам в Lidl са свинският врат и дъговата пъстърва. А за тези, които нямат време за готвене - лютеницата "Родна стряха" е прекрасен вариант за хапване набързо върху филийка от пълнозърнестия им хляб със семена с две кръгчета лук отгоре и стръкче магданоз за разкош. Такъв хляб рядко се среща у нас - великолепна текстура и вкус. Не мога да пропусна и ваниловия крем пудинг на "Милбона". Шегата настрана, но този десерт може да засенчи десертите в над 80% от ресторантите у нас. Винаги го препоръчвам на приятели и познати. Веднъж опитали го, стават верни фенове.
И понеже правим това интервю за първа пролет, какъв е вашият съвет за полезно и разтоварващо пролетно меню?
Шеф Манчев: Факт е, че по една или друга причина повечето от нас сме се позастояли повечко през зимата. Аз лично залагам на спанака като пролетен продукт, както и на пресния лук и пресния чесън - неща, които на мен лично много ми харесват. Едно от любимите ми ястия е агнешко със спанак и ориз.
Шеф Шишков: Съветвам всички да наблягат не само през пролетта на сезонните плодове и зеленчуци. Те са най-полезни, когато са в сезон, много често са териториални и разбира се по-евтини. Също така с оглед на по-застоялия начин на живот в къщи препоръчвам по-леки храни, прясно месо и риба - всяка седмица в Lidl има промоция на различен вид качествена риба. А и не всички сме рибари.
* съдържание на Lidl
НАЙ
Мартина след "Ергенът": Не съм готова за нова любов
Педро Паскал нарече Дж. К. Роулинг "отвратителна неудачничка"
Уилям и Кейт се завръщат в Шотландия за годишнината от сватбата си
Премиум марката за напитки водка Finlandia представя нова кампания за разширяване на своята аудитория
Филип Киркоров се подпали на сцената по време на концерт
Педро Паскал нарече Дж. К. Роулинг "отвратителна неудачничка"
Филип Киркоров се подпали на сцената по време на концерт
Мартина след "Ергенът": Не съм готова за нова любов
Галена става жури в деветия сезон на "България търси талант"
Травис Келси спря да следва Райън Рейнолдс в Instagram на фона на враждата на Тейлър Суифт с Блейк Лайвли