Френският президент Еманюел Макрон поздрави принц Чарлз за тържествата по случай юбилея на кралица Елизабет. Това стана в телефонен разговор, в който британският престолонаследник и френският лидер обсъдиха и войната в Украйна, съобщи канцеларията на Макрон, цитирана от Ройтерс.

Принц Чарлз изрази благодарността на кралското семейство за "големите жестове на приятелство, демонстрирани от Франция по време на юбилея", заяви Елисейският дворец.

Макрон подари на кралицата за юбилея кон, принадлежащ на френската Републиканска гвардия, и нарече монарха "златната нишка", която свързва Великобритания и Франция през всичките тези 70-години, откакто заема престола.

Елизабет е известна с любовта си към конете. Фабюльо дьо Мокур, седемгодишният сив кон, подарен от Макрон на кралицата, миналия месец ескортираше президента по "Шанз Елизе" по време на официална церемония в Париж.

В телефонния си разговор Чарлз и Макрон обсъдиха и войната в Украйна, посочи Елисейският дворец и отбеляза, че двамата са се съгласили, че е "важно да се запази единството, което се е установило сред съюзниците от началото на инвазията".

Те обсъдиха и последиците от войната по отношение на изострянето на проблемите със световната продоволствена сигурност, както и въпроси, свързани с опазването на околната среда.