Малък ивичест кит беше забелязан в Сена, близо до Ламанша във Франция, само месец след като косатка умря в същата река, съобщи Ройтерс.

"Това е безпрецедентно", каза Делфин Елоа, която ръководи института по изследвания на бозайниците GECC, след като екипът й потвърди новината, споделяна в социалните мрежи, че животното може да е навлязло в сладководни води край Нормандския мост близо до гр. Хавър.

Снимка: iStock/Getty Images

Елоа добави, че макар ивичестите китове да не са необичайни в Ламанша, за първи път техен представител е видян да плува в Сена.

Моряци първи забелязват кита вчера. Префектът на департамент Сен Маритим сподели това в Туитър, като добави, че организира спешна среща с учени и представители на държавната администрацията, за да обсъди кадрите.

Снимка: iStock/Getty Images

Екипът потвърди, че животното вероятно е възрастен екземпляр от малките ивичести китове, с дължина около 10 м, като изглежда в добра форма.

Косатката, която навлезе в Сена преди месец, беше дълга 4 м и според специалистите беше болна. Тя умря, след като бяха направени опити за насочването й към открити води. Властите наблюдават животното, което е сравнително близо до брега.