Международен научен екип идентифицира костни сечива за изработване на дрехи на 120 000 години - най-старите, известни в света, съобщи БТА. Те са открити в пещера близо до Рабат.

"Находката е много голяма, защото макар и да съществуват по-стари сечива от кост в света, тези са първите, предназначени само за изработване на дрехи", обясни археологът Абделджалил ел Хажрауи.

Костните сечива - около 60 на брой, намерени в Пещерата на контрабандистите близо до столицата, са оформени съзнателно за определени дейности по обработването на кожа. Откритието може да допринесе за изучаването на появата на съвременно поведение сред Хомо сапиенс.

"Шиенето е поведение, което продължава от онези времена. Всъщност оръдия на труда като откритите в пещерата са използвани 30 000 години, което свидетелства за колективна памет", разясни специалистът от Мароканския институт по археологически науки и наследство.

Като се има предвид нивото на специализация на сечивата от Пещерата на контрабандистите, възможно е там да бъдат намерени и по-стари примери.

Екипът също така откри жилищни пространства, вкопани в земята, както и перфорирани миди, очевидно използвани като украшения.