Всички малко и много готвим или по не се справяме някак в кухнята. Но обикновено бързаме толкова много, докато приготвяме вечерята, неделната закуска, сладкиш за семейството или обяд в обедната почивка, че забравяме някои много важни правила в кухнята, като да не намажем формата за кекса с мазнина. Понякога резултатите от тези лоши навици в готвенето ни водят до катастрофални резултати. Сигурни сме, че следващите няколко лоши навици, които правим, докато готвим, биха възмутили всеки шеф-готвач - от Гордън Рамзи до шеф Иван Манчев.

Охлаждането на белтъците преди да ги разбием

Много хора практикуват това, мислейки си, че като охладят белтъците на яйцата в хладилника преди да ги разбият, ще получат по-добра пяна. Всъщност това не е вярно. Най-добре се разбиват яйцата, когато са били оставени на стайна температура за известно време, а най-добре се разбиват белтъците върху пара.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Печенето на картофи веднага след обелването им

За да станат картофките ви на фурна наистина апетитни и хрупкави, трябва да ги потопите във вода за около 30 минути, след като ги обелите, а след това да ги подсушите, увивайки ги в кухненска кърпа. Чак тогава ще бъдат идеални за печене във фурната.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Готвене с цели скилидки чесън

Преди да се сложи в ястието, чесънът трябва да се смачка или нареже, само така най-ценните съставки в него могат да бъдат извлечени по най-добрия начин.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Прибиране на отворени консерви в хладилника

Веднъж щом бъде отворена една консервена кутия, започва процес на оксидация на метала. Затова, ако не използвате цялото съдържание на консервата, по-добре го прехвърлете в кутия или в стъклен буркан, вместо да прибирате консервата в хладилника.

Използването на една и съща дъска за рязане

В ресторантите има едно просто правило - синя дъска за морски дарове, червена за червено месо, зелена за плодове и зеленчуци, жълта за сурово дивечово месо, кафява за сготвено месо и бяла за млечни продукти и хляб. Разбира се, между професионалната и домашната кухня има разлика, но е добре да не използваме само една дъска за рязане у дома, за да не позволяваме пренасяне на бактериите върху различните видове продукти.

Готвене с бижута по ръцете

Всеки път преди готвене - махнете пръстените и гривните, както и часовниците. По тях със сигурност има мръсотия и микроби.

Тигани в миялната машина

Химикалите, с които миялната машина почиства съдовете, се отразяват зле на незалепващото покритие на тавите и тиганите в домакинството.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Студено брашно

Когато студеното брашно бъде добавено към топла течност, то веднага става на бучки. Това може да бъде избегнато, когато предварително затоплим брашното в сух тиган на котлона.

Оставянето на дафиновия лист в ястието

Когато дафиновият лист бъде оставен твърде дълго в ястието, то развала вкуса му, правейки го доста горчиво. Той трябва да бъде изваден от него най-много 10 минути след приготвянето му.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Използването на смлени подправки

За съжаление има доста недобросъвестни търговци, които не продават най-чистите подправки. За най-добро резултати в кухнята е добре да използваме пресни подправки, които да нарежем или смелим сами.