Усещането за зацикляне, за сякаш непреодолима рутина, може да бъде блокиращо и разочароващо преживяване, особено за жените, на които се налага да жонглират с няколко задачи и да се ориентират бързо в сложността на съвременния живот. Независимо дали става въпрос за кариерата, взаимоотношенията или личностното развитие, усещането за капан и несигурност как да продължите напред може да ви накара да се чувствате неудовлетворени и неспокойни. Този застой може да изчерпи енергията и ентусиазма ви, като ви затрудни да видите ясен път напред.

Представяме ви 8 стратегии, които ще ви помогнат да се освободите и да намерите отново свободата.

Определете какво искате да постигнете

Какво означава за вас излизане от рутината? След като разберете към какво се стремите, пътуването ви вече е започнало. Запишете целите си. Ако не сте сигурни как изглежда успехът, помислете как се чувствате сега и как бихте искали да се чувствате в бъдеще.

Използвайте сетивата си

Изберете песен, книга, цитат или аромат дори, които ви помагат да се чувствате добре. Слушайте тези мелодии и/или усещайте този аромат всеки път, когато работите по целта си. Това помага за създаването на навик, а асоциацията и повторението предизвикват чувство на комфорт и познатост, което може да е полезно, когато се опитвате да направите промяна.

Снимка: iStock by Getty Images

Проследяване на напредъка ви

Забелязването и осмислянето на това, докъде сте стигнали, може да помогне за постигане на инерция, особено ако не се насилвате да следвате линеен път. Запишете началната си точка и наблюдавайте напредъка в дългосрочен план, като приемате и неуспехите. Простото оценяване на себе си с десет точки е бърз и ефективен ежедневен инструмент.

Ангажирайте другите

Подкрепата на други хора, които наистина мислят за вас, може да бъде важна част от излизането от рутината. Окуражаването и приятелството могат да бъдат наистина мотивиращи, независимо дали се присъединявате към група за писане или просто споделяте пътуването си в социалните медии. Знанието, че някой очаква нещо от нас, увеличава вероятността да се стараем, тъй като не искаме да разочароваме някого другиго - а подкрепата ни може да помогне и на него да постигне целите си.

Отделете време

Ако наистина искате да излезете от рутината, отделете си определено време през деня или седмицата, за да работите върху нея. Създайте си редовна среща със себе си, за да се съсредоточите върху промяната, която искате да направите. Може да се наложи да се откажете от нещо друго, за да освободите място за това.

Движете се, опитвайте нови неща

Ако целта ви е да раздвижите повече тялото си, не е задължително да правите неща, които не ви харесват. Изследването на нови и забавни дейности може да бъде част от приключението- танци, дълги разходки, необичайни спортове. Така едновременно ще се движете, ще се грижите за формата си, но и ще ви бъде забавно. Не е необходимо да приемате за задължение грижата за тялото, ако така мислите, бързо ще загубите мотивация.

Предоставяне на разрешение

Даването на разрешение да опитаме нови неща или да спрем да повтаряме стари модели може да бъде важна стъпка. Помислете дали да не си напишете разрешително, от вас за вас.

Напишете писмо до бъдещото си Аз

Мисълта за бъдещото ви аз, което се радва на резултатите от вашите усилия, може да бъде истински мотиватор за смели промени. Тази стратегия е изключително успешна и дава отлични резултати.  Знаете, че сте си дали обещание, вярвате в стъпките си и в резултата. Доверявате се на себе си, а това е най-важното.