Учени съветват двойките да спят в отделни легла за по-добра връзка и по-добро здраве, в сравнение с общото ложе.

Това сочи проучване на екипа на д-р Нийл Стенли, извършено по поръчка на известна компания за матраци, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Той изследва навиците за спане на британците от 35 години. Според неговите проучвания една трета от прекъсванията на съня се дължат на действия на партньора в общото легло.

Нийл Стенли препоръчва не само да се спи в отделни легла, но и в отделни стаи. Така се гарантира по-продължителен и здравословен сън.

В много случаи партньорите си пречат с хъркане, с придърпване на постелята или с различните часове на лягане в общото легло. Отделните кревати са не само полезни за психичното здраве, но биха предотвратили и много от т.нар. "разводи заради нарушен сън".

В предишно изследване на специалисти от медицинския университет "Парацелз" в Германия е установено, че брачните проблеми и тези, свързани със съня, са взаимно обусловени. В наши дни около 50% от брачните двойки спят отделно не заради лоши отношения, а заради по-здравословен сън. Тези от тях, които страдат от недоспиване, по-често се развеждат.