Вкаменелости, открити в Китай, помагат на учените да разберат по-добре едно от чудесата на еволюцията: фалшивият палец на представителите на вида Голяма панда, който помага на тази обичаща зеленчуци мечка да хваща и дъвче бамбука, съставляващ по-голямата част от диетата й, предаде Ройтерс.

Изследователи съобщават, че са открили близо до град Джаотун в северната провинция Юнан вкаменелости на около 6 милиона години от изчезнала панда, наречена Ailurarctos. Тези фосили са съхранили най-старото известно доказателство за импровизирания допълнителен пръст. В действителност той представлява силно уголемена кост на китката, наречена радиална сезамовидна кост.

Снимка: iStock/Getty Images

Придатъкът прилича много на фалшивия палец на съвременните панди, но е малко по-дълъг и няма вътрешната кука в края, която присъства при съществуващите видове и осигурява още по-голяма способност за манипулиране на бамбукови стъбла, филизи и корени по време на хранене.

Фалшивият палец е еволюционна адаптация, която допълва съществуващите пет същински пръста на лапата на пандата.

В лапата на мечката липсва палецът, характерен за хората и различните примати, който може да бъде противопоставен на останалите пръсти и позволява хващането на предмети и боравенето с тях. Подобна функция изпълнява и лъжливият палец.

"Фалшивият палец се използва като много груб противоположен палец за хващане на бамбук - нещо като нашите собствени палци, с изключение на това, че е разположен на китката и е много по-къс от човешките", казва палеонтологът от Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис Сяоминг Уанг, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс".

Древните панди от рода Ailurarctos са били еволюционни предшественици на съвременните панди. Те са били по-дребни, но с анатомични черти, свидетелстващи за сходен начин на живот, включително бамбукова диета.

Снимка: iStock/Getty Images

Фалшивият палец на съвременната панда има някои предимства пред по-ранната версия.

"Снабденият с кука фалшив палец осигурява по-здрав захват на бамбука и улеснява ходенето на пандата. Поради тази причина смятаме, че при съвременните панди той е станал по-къс, а не по-дълъг", казва Уан.

Здравият захват позволява на пандата по-бързо да раздроби храната на парченца, обяснява ученият.

Изследователите първоначално откриват кост от лапата на Ailurarctos през 2010 г., след което през 2015 г. намират зъби и фалшив палец. Това им дава по-ясна представа за древното животно. Най-старото известно досега доказателство за тази подобна на палец структура датира от вкаменелости отпреди около 102 000 - 49 000 години при същия вид панда, който живее днес.

Снимка: iStock/Getty Images

Фалшивият палец позволява на пандите да държат бамбук, за да ядат, но не и да въртят храната, както би позволил истинският палец.

"Една от най-важните характеристики на хората и приматите е еволюцията на палеца, който може да се противопоставя на останалите пръсти за прецизно хващане. Фалшивият палец на пандата е много по-неефективен от човешкия, но е достатъчен, за да й осигури способността за хващане, за да яде бамбук", казва палеонтологът и съавтор на изследването Тао Дън от Китайската академия на науките в Пекин.

Пандите - един от осемте вида мечки в света, някога са обитавали обширни територии в Азия. Сега те живеят предимно в гори с умерен климат умерени в планините на Югозападен Китай. Смята се, че броят им в естествена среда е по-малко от 2000.

Снимка: iStock/Getty Images

Диетата на пандите е 99 процента вегетарианска, въпреки че понякога ядат дребни животни и мърша. Поради неефективната си храносмилателна система, те консумират големи количества, за да задоволят хранителните си нужди - 12-38 кг бамбук, хранейки се до 14 часа на ден.

Изследователите казват, че фалшивият палец не е бил наличен при друга близкородствена мечка, живяла преди около 9 милиона години.

"Това е страхотна иновация - превръщането на незначителна кост в елемент, който е полезен за определена цел", казва палеобиологът от Харвардския университет и съавтор на изследването Лорънс Флин.