Часовник "Ролекс", носен от британски затворник по време на "Голямото бягство" от нацисткия концентрационен лагер "Щалаг Луфт III", беше продаден на търг за 189 000 долара (178 000 евро) в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Сумата, платена от анонимен купувач, е по-ниска от очакваните от аукционна къща "Christie's" между 200 000 и 400 000 долара.

Часовникът "Ролекс 3525 Monoblocco" принадлежи на лейтенанта от Кралските военновъздушни сили Джералд Аймесън, когато е задържан в германския лагер на Луфтвафе, "Щалаг Луфт III", в Жаган в Силезия, Полша.

Аймесън носи часовника през нощта на 24 март 1944 г., когато група съюзнически войници се впускат в дръзко бягство, вдъхновило прочутия американски филм от 1963 г. В "Голямото бягство" на режисьора Джон Стърджис главната роля изпълнява Стив Маккуин.

Джералд Аймесън поръчва часовника от "Ролекс" в Швейцария, която го изпраща чрез Червения кръст до затворническия лагер близо до днешния полски град Жаган, според "Christie's".

Часовникът от стомана с черен луминесцентен циферблат и стрелки е "помогнал при планирането и изпълнението" на опита на затворниците да се освободят, допълват от аукционната къща.

От "Christie's" смятат, че с часовника на Аймесън е изчислено времето, необходимо на затворниците да се промъкнат в тунелите, използвани за бягството. С него е определено и времето на патрулите, охраняващи лагера. Аймесън е носел часовника, докато е бил 172-ри на опашката за бягство.

От 200 затворници, участвали в плана, 76 успяват да избягат за кратко. Джералд Аймесън не е сред тях. Всички мъже, с изключение на трима, са заловени, а 50 са екзекутирани.

Аймесън е освободен от друг лагер за военнопленници в края на конфликта през 1945 г. Той носи часовника до смъртта си на 85-годишна възраст през 2003 г.

Часовникът му е продаден за първи път на търг през 2013 г. във Великобритания.