Най-висшият съд на Ню Йорк отхвърли искането за освобождаването на слоницата Хепи от зоопарка в Бронкс, като постанови, че тя не отговаря на определението за "личност", незаконно затворена, предаде Асошиейтед прес.

Решението на щатския Апелативен съд, взето с 5 на 2 гласа, потвърждава по-ранно такова и означава, че Хепи няма да бъде освободена чрез процедурата Хабеас корпус, която е начин хората да оспорят незаконно задържане.

В становището на мнозинството, написано от главния съдия Джанет ДиФиоре, се посочва, че "макар никой да не оспорва факта, че слоновете са интелигентни същества, които заслужават подходящи грижи и състрадание", заповедта на Хабеас корпус има за цел да защити свободата на човешките същества и е неприложима за нечовешко животно като Хепи.

Случаят е наблюдаван отблизо от активисти за правата на животните и от индустриите, които зависят от животните. Зоологическата градина и нейните поддръжници предупредиха, че победа на защитниците от Проекта за нечовешки права може да отвори вратата за повече съдебни дела от името на животни, включително домашни любимци и други видове в зоологическите градини.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Bibi.W (@bibina.welles)

Защитниците от Проекта за нечовешки права твърдяха, че Хепи е самостоятелен, когнитивно сложен слон, който заслужава правото, запазено в закона за "личност".

От зоологическата градина в Бронкс казват, че Хепи не е нито незаконно лишена от свобода, нито личност, а добре гледан слон, "уважаван като великолепното създание, каквото е".