Принцеса Хая, съпругата на емира на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, поиска от Върховния съд в Лондон да се възползва от мярка за защита срещу принудителен брак, съобщиха световните информационни агенции.

Вижте снимки на Хая >>

Подробностите във връзка с поисканата от принцеса Хая мярка за защита не са известни. Не е ясно дали тя е свързана със самата принцеса, която е омъжена за емира на Дубай от 2004 г., или с едно от двете им деца, 11-годишна дъщеря и 7-годишен син.

45-годишната дъщеря на починалия крал на Йордания Хюсеин и полусестра на крал Абдула освен това поиска мярка за защита срещу брутално поведение и настоя за попечителство над децата по време на съдебното заседание.

Принцеса Хая и съпругът й емирът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, 2014 г.

Снимка: Getty images/Guliver photos

Емирът на Дубай от своя страна настоя чрез адвокатите си децата да се върнат в ОАЕ.

Принцесата и емирът публикуваха комюнике, с което потвърждават, че са две страни в съдебна процедура.

"Тази процедура е свързана с благоденствието на двете ни деца, а не с въпрос за развод или финансови въпроси", се отбелязва в комюникето.

Предвидено е изслушването пред Върховния съд да продължи утре.

Принцеса Хая влезе в съда придружена от адвокатката си Фиона Шакълтън, която защитаваше интересите на принц Чарлз по време на развода му с принцеса Даяна. Седемдесетгодишният Мохамед бин Рашид Ал Мактум е представен от адвокатката Хелън Уорд, която защитаваше интересите на британския режисьор Гай Ричи по време на развода му с американската певица Мадона.

Принцеса Хая (вдясно) се разхожда в Лондон с принц Чарлс и Камила, 5 септември 2018 г.

Снимка: AP/БТА

Емирът се ожени за принцесата, която е бивш член на Международния олимпийски комитет, в рамките на онова, което се смята, че е негова шеста сватба. Той има повече от 20 деца от различни съпруги. Принцеса Хая, която участваше в конни състезания на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г., често присъства на конни надбягвания в Англия заедно с емира.

Принцеса Хая присъстваше на съдебното заседание, но не и емирът.