Фосилизиран скелет на родственик на Тиранозавър рекс, бродил по Земята преди повече от 77 милиона години, бе продаден на търг в Ню Йорк днес на аукционна къща "Сотбис", съобщи БТА.

Скелетът на динозавъра от рода Горгозавър зае централно място в търга за естествена история, който "Сотбис" организира. Той бе изтъргуван за близо 6,1 милиона долара. Това е доста далеч като сума в сравнение с тази от 31,8 милиона долара, платена за скелет на Тиранозавър рекс на търг през 2020 г. в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

Горгозавърът е живял на територията на днешните западни САЩ и Канада през късната креда. Той предхожда своя страховит родственик Тиранозавър рекс с 10 милиона години.

Екземплярът, който бе продаден на търг днес, е бил открит през 2018 г. във формацията Джудит Ривър в близост до Хавър, в щата Монтана. Височината му е почти 3 метра, а дължината - 6,7 метра.

Всички останали известни скелети на горгозаври се намират в музейни колекции, така че този екземпляр е единственият, който може да стане притежание на частни лица, отбелязаха от тръжната къща преди търга. Не става ясно засега кой е купил скелета.