Британското кралско семейство поднови дългогодишната традиция след прекъсване от няколко години и присъства на коледна меса в Сандрингам, в източната част на страната, където по традиция прекарва сезона на коледните и новогодишните празници, съобщават британски медии.

Крал Чарлз и кралицата консорт Камила оглавиха празнична процесия, придружавани от престолонаследника принц Уилям и съпругата му, принцеса Кейт.

Новата любимка на британците след покойната Даяна се радваше на много топъл прием от събралото се множество пред църквата и в отговор приветства хората. Със семейството бяха и децата на Кейт и Уилям. Само преди три дни уелската принцеса бе удостоена от Чарлз Трети с титлата "Полковник на ирландската гвардия".

На коледната меса присъства и принц Андрю, братът на Чарлз, който рядко се появява на обществени места заради секс скандала, около американския финансист Джефри Ъпстийн, в който се оказа забъркана и знатната персона.

Процесията днес премина от двореца Сандрингам до църквата в пределите на кралското имение. Там почитатели на кралското семейство се бяха събрали да ги приветстват. Някои от тях са прекарали нощта пред църквата, за да бъдат първи на опашката да поздравят кралските персони.

Традицията на това празнуване бе прекъсната в последните години заради пандемията. Кралица Елизабет Втора прекарваше празничния период в замъка Уиндзор, припомня БТА.

Снимка: БТА

Тази година коледните тържества преминават под знака на отдаване на почит на Елизабет Втора, починала през септември. Съпругата на Уилям - Кейт, организира специално събитие с коледни изпълнения, излъчвано на Бъдни вечер по британската телевизия, в което тя припомни, че кралицата е вдъхновила силно много хора.

Снимка: БТА