Тайландският залив Мая Бей, прославил се благодарение на филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо, отново е отворен за посетители, след като достъпът беше забранен повече от три години.

Това се наложи, за да могат да се възстановят кораловите му рифове, сериозно пострадали от масовия туризъм.

Мястото, което се намира на остров Ко Пипи близо до Пукет, приема отново посетители, но с въведени строги мерки за опазване на околната среда.

Мая Бей, известен с тюркоазено сините си води, е отворен всеки ден между 7 и 18 часа. В рамките на час на територията му не може да има повече от 375 души, а за денонощие те не трябва да надхвърлят 4125, гласят новите правила. Всяко посещение на залива е ограничено до 60 минути.

Освен това къпането във водата е забранено, а всеки нарушител е заплашен от сериозни санкции. Моторни лодки вече не се допускат близо до крайбрежната му ивица.

След световния успех на филма "Плажът" от 2000 г., режисиран от Дани Бойл, туристи от цял свят започнаха да се тълпят, за да видят красивия тайландски залив. Това обаче доведе до екологична катастрофа в района - силна ерозия и загуба на корали в резултат на замърсяването на водите от моторните лодки.

Тайландските власти забраниха още през юни 2018 г. посещенията на туристи, като се очакваше разпоредбата да е в сила няколко месеца, припомня БТА. През май 2019 г. ограничението беше удължено с още две години и половина.

Целта на затварянето беше да се помогне на природата - особено на коралите - да се възстановяват. Те постепенно са започнали да се възобновят, но процесът е много бавен.