Жабата от Мукучиес, малко известен вид, който обитава отдалечен район на Андите, е застрашена, но проект във Венецуела има за цел да я спаси с оригинален метод: асистирана репродукция в лаборатория, предаде Франс прес,цитирана от БТА.

Малко се знае за тази жаба, която е с дължина средно два сантиметра и се отличава с фините светли петна, осеяли кожата й. Тя е открита едва през 1985 г. от Енрике Ла Марка, който понастоящем ръководи проекта за размножаването й в рамките на програма на Центъра за опазване на венецуелските земноводни видове (REVA). Видът с научно наименование Aromobates zippeli, кръстен на американския изследовател Кевин Зипел, известен с дейността си в защита на земноводните, е ендемичен за гора в Андите, характерна за региона Мукучиес в западния щат Мерида.

Енрике Ла Марка ръководи от 2018 г. програмата за размножаване, която обхваща изследвания на терен, възпроизводство в контролирани условия и повторно въвеждане в природата.

"Потоците пресъхват и количеството вода от изворите е намаляло значително. Всичко това има отрицателно въздействие върху организмите, които са пряко свързани с водата", отбелязва изследователят.

Намаляването на популациите им е знак за "дерегулация на горската екосистема заради човешка намеса", отбелязва ученият, който е притеснен от масовото изсичане на гори в този район. За да спасят жабите от изчезване, Енрике ла Марка и двама негови колеги решават да ги накарат да се възпроизвеждат в плен. За тях обаче се оказва предизвикателство, тъй като не знаят с какво се хранят тези земноводни и как се размножават в естествената си среда. "Импровизирахме и се учехме в крачка", споделя Ла Марка. Размножаването се извършва в дезинфекцирани контейнери, в които е пресъздадено местообитанието на жабата от Мукучиес, която снася яйцата си върху сухи листа.

В контейнерите са поставени растения като бромелии, камъни, сухи листа и съд с вода, който имитира поток. Жабите се хранят с насекоми и ларви.

"Успяхме да размножим този застрашен вид в плен и следователно да осъществим проект за повторно заселване", казва Ла Марка, за когото програмата е голям напредък в опазването на всички застрашени земноводни. "Когато успяхме да развъдим жабата от Мукучиес, беше много вълнуващо, защото за първи път вид от тази гора се размножаваше в плен", допълва изследователят.