Изменението на климата предизвиква дисбаланс между половете при морските костенурки във Флорида, където се раждат вече предимно женски екземпляри от вида, съобщава Ройтерс.

Последните горещи вълни влошават качеството на пясъка на някои от плажовете, като го нагорещяват. Освен това почти всяка новородена костенурка е женска.

"Последните четири лета във Флорида бяха най-горещите в историята. Учени, които изучават излюпванията и яйцата на морски костенурки, не откриват мъжки, а единствено женски костенурки. Това е плашещо", казва Бете Циркелбах, управител на център и болница за костенурки в Маратон, който функционира от 1986 г.

Снимка: iStock/Getty Images

Когато женска костенурка копае гнездо на плажа, температурата на пясъка определя пола на излюпените малки. Циркелбах добавя, че и австралийско проучване показва подобни резултати - 99 процента от новородените костенурчета са женски.

При морските костенурки и алигаторите полът се определя не по време на оплождането, а от температурата, при която се развиват яйцата, според Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ.

Ако яйцата на костенурка се инкубират под 27,7 градуса, излюпените костенурки ще бъдат мъжки, докато, ако се инкубират при температура над 31 градуса, ще се излюпят женски, според информация на официалния сайт на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

"С годините ще откриете рязък спад в популацията на морските костенурки, защото няма генетично разнообразие. Не съществува необходимия баланс между мъжки и женски екземпляри, за да има успешно размножаване", казва и Мелиса Росалес Родригес от наскоро откритата болница за костенурки в зоопарка в Маями.

Двете болници за костенурки се борят и с друго предизвикателство - тумори при костенурките, известни като фибропапиломатоза. Тези тумори са заразни за други костенурки и може да причинят смърт, ако не бъдат лекувани.

Снимка: iStock/Getty Images

Заради промените в климата, които засягат бъдещето на костенурките и раковите заболявания, които са широко разпространени сред популацията им, Циркелбах вижда необходимост да бъде спасена всяка костенурка, като бъдат разкрити повече рехабилитационни центрове.

"Болницата за костенурки беше първата. Но за съжаление и за щастие едновременно, има нужда от такива в цяла Флорида", добавя Циркелбах.