Разбира се, започваме с уточнението, че това не е валидно за всички хора и всички семейства, но, ако разглеждате старите албуми на родителите си от завършването и вашите, е много вероятно да забележите, че вие изглеждате по-млади от майка си или баща си, когато те са били на вашата възраст. Причините за това не са малко и се простират отвъд съвременните филтри и смартфоните.

Биологичното остаряване се забавя

Един човек на 50 години, който преди 150-200 години, е бил считан за стар, сега се счита, че е на средна възраст. Американски изследователи са провели проучване по темата и са установили, че биологичното остаряване през последните години е забавило своя ход и затова съвременните поколения изглеждат по-млади в сравнение с предците си.

Сега хората пушат по-малко

През 2010 година всеки един на 4 човека, на възраст под 24 години, е бил пристрастен към цигарите. През 2015 г. е всеки пети, а според изследване от 2017 г. 70% от хората под 24-годишна възраст дори не са опитвали да пушат цигари.

Причината не се крие само в това, че много държави забраниха пушенето на публични места или че цената на никотина расте, но също така и във факта, че много от младите хора са истински запалени по здравословния начин на живот и се грижат за себе си. А тютюнопушенето е известно с това, че състарява кожата и има множество неблагоприятни ефекти върху човешкия организъм.

Жените в наши дни раждат по-късно

Резултатите от наскоро проведено изследване сочат, че след като родят, жените започват да остаряват по-бързо. Това не се дължи само на недоспиването, умората и грижите, които дамите имат след като станат майки, но и на изменения в телата им на клетъчно ниво. А съвременните жени са по-амбициозни, по-ангажирани с кариерата си и раждат на по-късна възраст. Затова и белезите на стареене при тях се появяват по-късно.

Снимка: LorraineRenee / reddit

По-доброто ниво на денталната грижа

Съществува директна връзка между състоянието на зъбите и овала на лицето. Бузите и устните ни "прилягат" върху челюстта и зъбите ни, затова липсата на някой зъб уврежда формата на лицето ни. Разбира се, бузите ни се отпускат с възрастта и устните ни стават по-тънки, но това са естествени промени, които само пластична хирургия може да оправи. Но полагайки редовно грижи за зъбите си, можем значително да подобрим начина, по който изглеждаме и да остаряваме по-красиво.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В наши дни нивото на денталната медицина е на много по-добро ниво и резултатите от нея също са по-добри и по-дълготрайни в сравнение с тези преди 20-30 години например.

По-добра козметика

Хората днес използват много повече и по-добра козметика, която може значително да ограничи белезите на времето и да подобри състоянието на кожата най-вече. Дамите, а и господата, все по-често използват специални защитни кремове, с по-висок слънцезащитен фактор. Да не подценяваме и качеството на гримовете, с които жените се "подмладяват" в наши дни.

Много повече възможности за забавления

Смехът и позитивните емоции като цяло карат хората да остаряват по-бавно. А в съвремието имаме много начини за най-различни забавления - пътувания до различни дестинации, комуникация с много различни хора, всякакви видове игри, танци, спортове и т.н.

Младите хора избират професии, които не са свързани с тежък физически труд

Съвременните професии, които младите хора избират, са много по-креативни, удобни и много от тях могат да се практикуват от всяка точка на света. Малко от тези професии са свързани с тежък физически труд, като IT специалисти, маркетинг експерти, финансови експерти, блогъри, влогъри, журналисти на свободна практика, експерти по социални медии и т.н., затова са по-малко увреждащи здравето. Те обаче осигуряват непрекъснат мисловен стрес, който донякъде помага за менталното здраве и непрекъснатото развитие на мозъка.

По-малко отговорности

Ако преди 30-40 години хората на 25-годишна възраст вече са имали семейства, деца и куп отговорности, то младежите на 25 в наши дни много често все още живеят с родителите си, не се грижат на никой друг, освен за себе си и отлагат "сериозните неща" за по-късно. Младежите днес искат и в повечето случаи правят само онова, което им харесва и изобщо порастват много по-късно.