Жените не са по-добри от мъжете в мултитаскинга (изпълняването на няколко задачи едновременно), сочат резултатите от германско изследване, публикувано в сп. "PLOS One".

В тестове с числа и букви, направени от специалисти от университета на Аахен за целите на проучването, са участвали 48 жени и 48 мъже. Изследователите са установили, че представителите и на двата пола работят по-бавно и неточно, когато трябва да изпълнят две задачи едновременно, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Оповестявайки резултатите от тестовете, учените отбелязват, че макар предишни изследвания да стигат до различни заключения, тяхното не открива различие между половете.

"Нашето изследване не потвърждава широко разпространеното схващане, че жените са по-добри в мултитаскинга от мъжете, поне не в направените от нас тестове", казва ръководителката на екипа Патриция Хирш.

Учените обаче признават ограниченията на проучването си.

"Настоящото изследване не позволява да правим изводи за различията между половете в други ситуации, свързани с изпълняването на повече задачи едновременно", отбелязва Хирш.

Луц Йенке, невропсихолог от университета на Цюрих, който също е участвал в проучването, допълва, че различията между половете в това отношение не са логични от еволюционна гледна точка.

"Няма генетична причина, поради която жена Хомо сапиенс да е по-успешно програмирана преди 150 000 години да бъде по-добра в изпълняването на повече задачи едновременно от мъж", казва Йенке.