Той идва веднъж в годината и обикновено ни вкарва в огромни схеми. Но да знаете, че Свети Валентин не винаги е бил окичен с рози и бонбони, а има дълга история, водеща още до Древен Рим.

Днес, навсякъде по света, празнуват Свети Валентин с романтични подаръци, картички с любовни послания, шоколад, дори с годежен пръстен и предложение за брак. Но, ако планирате да прекарате празника в компанията на любимия си човек, освен бутилка вино, се снабдете и с няколко интересни факта, с които няма начин да не впечатлите половинката си. Ако все пак не успеете, нали имате вино!

Тъмната история на Свети Валентин

Историците вярват, че празникът се е зародил в Древен Рим като фестивал на изобилието, наречен Луперкалии и посветен на Фавн - бог-защитник на селяните и овчарите и на техните ниви и животни, както и на основателите на Рим - Ромул и Рем. Денят бил почитан с жертвоприношения на животни и увиването на жени в още кървавите кожи на животните в знак на тяхното плодородие.

Официално става християнски празник на 14 февруари

Празникът става християнски, когато папа Геласий официално обявява датата 14 февруари за "Свети Валентин". Денят започва да се свързва с любовта, защото, според вярванията, птиците започвали размножителния си сезон на 14 февруари.

Свети Валентин не е само един човек

Може би са двама или трима. Но първообразът е Свети Валентин, който побеждава император Клавдий II. По онова време Клавдий е забранил браковете, защото считал че бракът разсейва младите войници. А Свети Валентин тайно извършвал бракосъчетания, докато не бил заловен. След като бил осъден на смърт, войниците го посещавали в килията му и му носели цветя и картички. Денят, в който той умрял бил 14 февруари.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Първата картичка за Свети Валентин била изпратена през 15 век

Тя всъщност представлявала поема от френския средновековен херцог Чарлс за неговата съпруга, написана през 1415 г. Той я пише, докато е на заточение в Лондонската кула на 21-годишна възраст. Един стих на поемата гласи: "Вече съм болен от любов, моя нежна Валентинке".

През 1840 г. започва масовото производство и разпространение на картички за празника

Това започва в САЩ, разбира се и първите картички за Свети Валентин са продавани от Естер Холанд - позната като "майката на американската Валентинка". Тя става известна с красивите си картички, изработени с панделки.

В наши дни празникът е индустрия за милиарди

Около 55% от американците празнуват Свети Валентин и харчат средно около 19,6 милиарда на година, като 1, 8 милиарда от тези пари са само за сладкиши, свързани с празника и средно около 145 милиона годишно за картички.

Свети Валентин е вторият най-голям празник след Коледа

Що се отнася до размяна на картички. Около 650 милиона долара харчат американците годишно за подаръци по случай Свети Валентин и за техните домашни любимци.

Най-много пари за празника се харчат за бижута

Картичките и шоколадовите бонбони може да са най-разпространените подаръци за Свети Валентин, но най-много хората харчат за бижута по празника - около 4,7 милиарда долара годишно, след това за романтични вечери - 3,7 милиарда годишно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Приблизително 6 милиона двойки се сгодяват на Свети Валентин

Какъв по-добър ден за годеж или сватба от този, посветен на любовта? Резултатите от проучване по този въпрос сочат, че 14 февруари е най-добрият ден да направиш предложение за брак. 40% от хората, потвърдили това са мъже.

Свети Валентин се празнува по различен начин в различните страни

В някои държави в Латинска Америка денят е познат като празник на любовта и приятелството и макар че много хора там си разменят цветя, картички и бонбони, използват случая, за да засвидетелстват обич и благодарност към приятелите си.

В Япония пък е прието само жените да дават подаръци на мъжете си на 14 февруари, като качеството на бонбоните, които им връчват, свидетелства за истинските им чувства към тях. Месец по-късно - на 14 март, японските мъже могат да върнат жеста на жените си, като празнуват набиращия все по-голяма популярност "Бял ден". Този празник се отбелязва още в Тайван, Южна Корея и Китай. На него обаче мъжете трябва да изненадат своите половинки с по-скъпи подаръци от картички и бонбони, най-често с изискани бижута.