Най-ранната история на Деня на свети Валентин е езическият празник Луперкалия. Отбелязвал се е в продължение на векове в средата на февруари. Празникът чества плодородието. Мъжете носят кожи на кози и кучета върху голите си тела. Младите мъже правят камшици от същата тази кожа и с тях удрят жените, за да заченат по-бързо.

Вижте звездите, които си казаха "да" на Св. Валентин >>

Луперкалия е един от малкото езически празници, които се празнуват 150 години след като християнството е легализирано в Римската империя. Когато папа Геласий идва на власт в края на V век, слага край на празника Луперкалия. Скоро след това католическата църква обявява 14 февруари за празник на мъченика Свети Валентин.

Според някои сведения истинският произход на Деня на свети Валентин не е дошъл преди хиляда години. Джак Б. Оруч, професор в University of Kansas, твърди, че поетът Джефри Чосър е първият, който свързва Деня на свети Валентин с романтиката в своята поема The Parlement of Foules.

Професор Оруч предполага, че Джефри Чосър може би е свързал случайно Деня на свети Валентин с романтиката - Денят на свети Валентин е приблизително времето, когато птиците в Европа започват да се чифтосват. По-късно поетите, включително Шекспир, следват линията на Чосър и помагат за създаването на романтичните конотации, които имаме днес.

На Валентиновден заран
вратата отлости
и валентинка ще ти стана,
ако ме искаш ти!

"Хамлет" - действие 4, сцена 5 (превод Валери Петров)

Кой е свети Валентин?

Според някои изследвания, има над 10 800 светци. От тях повече от 30 носят името Валентин, има дори няколко Валентини. Двама с името Валентин се открояват като евентуални кандидати, но нито един от тях не се свързва със сърдечните вълнения.

Двамата имат много прилики, което кара някои изследователи да се замислят дали не става въпрос за един и същи човек. И двамата са мъченици, погубени от римския император Клавдий през III век. Смята се, че и двамата мъже са умрели на 14 февруари, макар и в различни години.

Първият Валентин е свещеник, арестуван по време на римските гонения на християните. Когато е изправен пред императора, той отказва да се отрече от вярата си и като наказание е затворен в една къща. Икономът на къщата, в която го държат, моли свещеника да покаже истинската Божия сила. Валентин връща зрението на младо сляпо момиче и цялата къща е покръстена. Историята за чудото стига до императора и Валентин е екзекутиран.

Вторият свещеник е епископ Валентин от Терни и също бил чудотворец. Известен е със способността си да лекува физически увреждания. Учен изпраща при епископа единствения си син, който не може да говори и да се изправя. След една нощ, прекарана в молитви, епископът изцелява момчето. Семейството заедно с гостуващите учени приемат християнството. Скоро след това епископът е арестуван заради чудесата си и след като отказва да признае езичеството, е обезглавен.

Първата Валентинка - поздравителна картичка, датира от 1415 г. Херцог Орлеан я изпраща на съпругата си, докато е затворен в Лондонската кула.

18 любопитни факта за Св. Валентин

1. Има повече от един Свети Валентин

Около празника на влюбените има много неизвестни неща, както и това на кого точно от всички канонизирани светци носещи името Валентин реално е кръстен празникът. Оказва се, че името Валентин е било много популярно между втори и осми векове след Христа. Действително изброени са десетина светци с името Валентин, като има дори и папа Валентин. Още по-интересен е фактът, че причините за смъртта им все са свързани с любовта по-малко или повече.

Най-популярната история е за християнски свещеник на име Валентин, живял по времето на император Клавдий II. Императорът забранявал на войниците си да се женят, а Свети Валентин извършвал тайно сватбените им церемонии. Днес обаче учените опровергават тази история. Според тях, Клавдий всъщност насърчавал войниците си да имат жени. Друга история разказва, че Клавдий затворил Валентин и го екзекутирал за това, че е християнин. По време на лишаването му от свобода, Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря и ѝ изпратил любовно писмо, подписано "Твой Валентин".

2. Първоначално празникът няма нищо общо със Свети Валентин

Празникът на влюбените се е празнувал първоначално през месец февруари като римски езически фестивал на плодородието. По-късно, фестивалът носещ името Lupercalia вероятно е бил християнизиран от Католическата църква.

3. Сладникавите любовни поздравления тръгват от средновековния английски поет Джефри Чосър

През 1382 година, Джефри Чосър написва стихотворението "Parliament of Foules", посветено на романтичната любов. Според него, в Деня на влюбените, който е 14 февруари, всяка птица идва, за да избере половинката си. Половин век по-късно, херцогът на Орлеан написва любовна поема на жена си, в която я нарича "моя Валентинка".

4. Свети Валентин може би е измислен

Джофри Чосър често си позволявал волности, като представя историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосър от 1375 г. няма документирано почитане на светеца. В творбата си Parliament of Foules той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на Свети Валентин - асоциация, която не съществува преди написването на известната поема. В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота. Написвайки "Ето затова е изпратен Свети Валентин/ за да може всеки да открие своята половинка", той може би е измислил празника, който познаваме днес.

5. Не всички картички за Свети Валентин са романтични

Не си мислете, че всички картички за Деня на влюбените са обсипани с рози и сърчица, защото някои хора очевидно имат странно разбиране за романтиката и ще откриете, че има картички, които никак не са романтични, а напротив - някои са доста плашещи и отблъскващи.

6. Валентин е покровител на пчеларите и епилепсията, както и на много други неща

Дори и след смъртта си, светците имат натоварен график. Свети Валентин има доста широки правомощия. Хората го молят за помощ в любовния живот, отглеждането на пчели и при епилепсия, както и при чума, припадъци и пътуване. Логично, той е покровител и на обвързаните и брака.

7. В Рим може да бъде видян черепът на Свети Валентин

Украсеният с цветя череп на светеца може да бъде видян в базиликата Санта Мария в Рим. В началото на 19 век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със Свети Валентин. Мощите на светеца са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета му има в Чехия, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

8. Може да празнувате Свети Валентин няколко пъти в годината

Заради много светци с името Валентин в списъка на римокатолическата църква, може да празнувате празника, посветен на светеца няколко пъти в годината. Освен на 14 февруари, може да отбележите деня на Свети Валентин от Витербо на 3 ноември, или на 7 януари, когато е денят на Свети Валентин от Реция. Жените могат да почетат единствената жена сред светците с това име, девицата Света Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 г.

9. Близо ¾ от всички, които купуват цветя на 14 февруари, са мъже

73% мъже и само 27% жени. Интересен факт е също, че 15% от дамите избират цветята като подарък за... самите себе си. Факт е, че покрай този ден има наистина невероятни цветя и съчетания.

10. Червените рози символизират любов още от Древен Рим

Розите, особено червените, са неделима част от романтичните жестове. Защо обаче? Традицията да се подаряват именно тези цветя като израз на любовта към някого датира още от Древен Рим и е свързана с факта, че червената роза е била любимото цвете на Венера - богинята на любовта.

11. Жулиета продължава да получава писма на този ден.

Най-известният романс на Шекспир - този между Ромео и Жулиета, продължава да докосва сърцата на мнозина, особено в Деня на влюбените. Всяка година в италианския град Верона - там, където е играна и самата пиеса, се получават хиляди любовни писма, адресирани до Жулиета. Те биват запазвани и окачвани на стената под нейната тераса.

12. Жените купуват повече подаръци за 14 февруари

Внушителните 85% от всички подаръци за този ден се купуват от жени. В това число влизат и онези дами, които решават за зарадват самите себе си, избирайки си нещо (симво)лично.

13. Кутията с шоколадови бонбони, оформена като сърце, е на цели 2 века

Ричард Кадбъри е създателят на идеята за съхранение на сладкото изкушение в познатата сърцевидна форма. През далечната 1880г. той успява да я реализира специално за празника на Свети Валентин.

15. Цветовете и броят на розите, подарени в Деня на влюбените, са от значение

Най-разпространеният цвят роза - червеният, символизира "любов и уважение", розовият - "сладки чувства", а белият - "чистота и изящество". Броят също е показателен - една подарена роза означава "любов от пръв поглед", с 12 от тях се казва "Обичам те", 108 предразполагат към "Ще се омъжиш ли за мен?", а 999 гарантират "Винаги ще бъдем заедно".

16. 14 февруари е масов избор за дата за предлагане на брак

средният брой предложения, които мъжете отправят към своите половинки на тази дата, е 220 000. Това представлява около 10% от всички направени предложения в рамките на една година.

17. Картичките или т.нар. "валентинки"

Всяка година се разменят около 150 милиона валентинки, което прави 14 февруари вторият най-популярен повод за подаряване на картички след Коледа. Възприело се е също, че валентинки могат да получат не само на любимите на сърцето хора, но и на учители, най-добри приятели, майки и дори домашни любимци.

18. Произходът и значението на купидона

Един от най-ярките символи на Свети Валентин безспорно е този на малкото купидонче (или амурче). Образът на въпросното пеленаче, което държи купчина любовни стрели, изстрелването на които кара хората да се влюбват едни в други, си има своята история. От една страна, в римската митология Купидон е син на богинята на любовта - Венера, а в митологията на Древна Гърция той е известен като Ерос - детето на Афродита, също богиня на красотата и любовта.

Как празнуват по света

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили св. Валентин за национален празник. Това, обаче, не пречи в много други държави да има различни обичаи. Тук сме разгледали една малка част от тях:

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно празника В Уелс правят "дървени любовни лъжици", които се раздават като подаръци на 14 февруари. Сърца, ключове и ключалки са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен: "Отключи сърцето си за мен"

В Шотландия правят фестивал по случай св. Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотните мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства именно заради този празничен ден. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога - и с размяна на подаръци.

В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай годежите да се провеждат именно на тази дата. Също така ден преди св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете и най-вече трапезите си.

Германците са по-непретенциозни към този празник... По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината... За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени

Французите, обаче, имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват (или снимат) и да окачат снимката си на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички (cartes d'amities) се разменят по английски тертип.

В Дания предпочитат "невидими" картички, т. е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина (Вие можете да си направите такива картички, ако пишете с лимонов сок).

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай - ако някой открие злато в деня на св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички - коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още...

В Австрия пък на св. Валентин момчетата трябвало да представят момичето, което харесват на близките си... използвайки само букет цветя. Цветята и структурата на букета трябвало да изразяват външните качества и характера на момичето.

В Испания всички съпрузи трябвало да изпратят букет червени рози на съпругите си, независимо на какво разстояние са един от друг в момента.

В САЩ освен сладникави картички, се пращат и с по-пиперлив подтекст от рода на "Много си дебела", "Не те харесвам", "Шефе, мразя те" и прочие...

В някои страни, когато млада жена получи дреха от мъж, това е предложение за брак. Ако тя приеме подаръка, скоро се очаква сватба. В други страни пък хората си гледали на ябълка. В деня на св. Валентин трябва да си намерете ябълка. Разрежете я почти докрай на шест части и си намислете три-четири имена. След това започнете да въртите ябълка, леко почуквайки с пръст по парченцата и въртейки ябълката. Името, което сте казали миг преди някое парче на ябълката да падне, ще е на човека, за когото ще се ожените/омъжите. Когато падне парче, вижте колко семенца се виждат в момента. Това ще е броят на Вашите деца.

*Използвани са материали на NatGeo, Edna.bg и Hera.bg