"Аз не съм терапевт или психолог, но съм омъжена от 30 години за моя фантастичен съпруг и ние заедно открихме няколко правила, които могат да направят една връзка здрава и силна", казва Кристан Хигинс, авторка на повече от 20 романа, които разказват за успешни връзки.

В последния й роман "Опаковай луната" нейни герои са Джошуа и Лорън Парк, които градят брака си на основата на любов, уважение и хубави съвместни преживявания. Всяка сутрин той й прави кафе и й го поднася, а вечер, когато той се прибира, къщата е чиста и тя е поставила цветя на масата. Лорън се грижи за техния социален живот и за организацията на ваканциите, а Джошуа - за поддръжката на къщата, косенето на тревата и почистването на снега.

"Сюжетната линия е измислена от мен. Лорън иска да е сигурна, че животът на Джошуа е баланс между работа, забавления и семейни задължения. Джошуа се грижи за комфорта на Лорън и я цени по начин, както никой друг", казва Хигинс.

Самата тя се опитва да играе същата роля в живота на своя съпруг. Когато работата го притиска с много проблеми, тя умее да му напомня, че неговата професия на пожарникар прави живота на хората по-добър, в случаите, когато те не могат да се справят сами. "Ние знаем своите слаби места - моето затваряне по време на стрес, неговите "пропадания", приемаме ги и си помагаме, когато стигнем до тях. Говорим много, когато имаме трудности и опитваме да ги разрешим", казва Хигинс. Тя споделя част от своя опит, който й е помогнал да запази брака им свеж и силен.

Снимка: iStock by Getty Images

1. Фокусираме се върху малките неща

"За нас всекидневните ритуали са циментът и тухлите на партньорството. Те са неизменни при трудности, болести, проблеми. Чашата кафе, поднесена сутрин от моя съпруг, е знак за любов и грижа. Цветята на масата, поставени от мен, са послание, че нашият дом е чудесно място, в което да иска да се завръща", смята Хигинс. Според нея да кажеш на половинката си благодаря, е не само добро възпитание, но начин да изразиш отношението си към него. "Така показваш на човека, когото обичаш, че неговите жестове към теб са забелязани и оценени", съветва авторката.

2. Прегръщаме се сутрин, когато станем

Тя и съпругът й придобили този навик, когато загубили първородното си дете. "Всяка сутрин се прегръщахме и плачехме. Тази прегръдка ни напомняше, че сме заедно пред каквито и изпитания да бъдем изправени. По-късно това започна да се случва не само в трудни времена, а постоянно. Това е едно простичко напомняне, че сме заедно и можем да разчитаме един на друг", споделя Хигинс.

3. Показваме, че мислим един за друг

Има много двойки, които през целия ден не дават никакъв знак, че са помислили един за друг. Това е разбираемо, ако работата на единия партньор не му позволява да прати съобщение, или да се обади по телефона. Повечето хора обаче могат да си го позволят. "Ако видя нещо, което той ще хареса, правя снимка и му я изпращам. Това е малък жест, но му показва, че мисля за него. Дори, когато сте разделени за няколко часа, или за по-дълго време, е добре да покажете на някого, че е в мислите ви", съветва Хигинс.

Снимка: iStock by Getty Images

4. Показваме любовта си един към друг

Може би ви се струва неестествено да кажете на човека до вас: "Изглеждаш прекрасно в тази риза", или "Ти ми даваш увереност". Е, да, не е нужно да играете театър. Просто бъдете искрени. Според едно изследване нашият мозък излъчва позитивни сигнали, когато правите или получавате комплименти. От друга страна комплиментите карат човек до вас да се чувства забелязан и оценен. Не забравяйте и малките публични жестове. Да хванете някого за ръка, да я поставите на рамото му, е публично признание за вашата обич, израз на гордост, че този човек е ваш партньор и вие сте благодарни за това.

5. Не прекалявайте с телевизора

Авторката разказва, че когато синът им напуснал дома и постъпил в колеж, животът им се преобърнал. "С включения телевизор ние говорехме все по-малко и ядяхме все повече. Освен редките коментари за това, което гледаме, провеждахме все по-малко и по-малко разговори", споделя Хигинс. След като осъзнали това, тя и съпругът й започнали да правят различни неща заедно - да приготвят вечерята, да обсъждат от какво се нуждае домът им, или къде да отидат.

Останалите 5 правила вижте ТУК