"Щастливият брак не винаги ни прави щастливи", казва психологът от Харвард д-р Даниел Гилбърт. Той твърди също, че женените хора са по-щастливи от необвързаните, защото най-големият показател за щастието за един човек е качеството на социалните му контакти.

Но да имате щастлив брак не е много лесно. Затова е много полезно понякога да се вслушаме в съветите на експертите, а именно - бракоразводни адвокати, за да не станем и ние някога техни клиенти.

Не подценявайте малките проблеми

Точно те водят до натрупване на напрежение във връзката. Бракоразводният адвокат Джеймс Секстън казва, че връзката между хората е жив организъм. И не трябва да ѝ позволяваме да трупа огорчение и разочарования, защото това я руши ден след ден,

Споделяне от какво има нужда всеки от вас

Разговорите и обсъждането на това какво ви харесва и какво не са много нужни. Няма как партньорът ви да знае дали обичате яйцата бъркани или варени, ако не му кажете. Споделянето е най-добрият начин да изясните нещата помежду си и да не остават неизгладени различия и догадки.

Малките жестове на внимание са задължителни

Не спирайте с течение на времето да правите малките жестове, които казват на човека до вас, че го обичате и ви е грижа на него. Ако обича да му поднасяте кафе в леглото през уикенда, продължете и след първата година от връзката ви. Ако жената до вас обича да пие бяло вино с вечерята си, купувайте ѝ, когато пазарувате. Тези малки жестове на внимание не са натрапчиви, а говорят за това, че познавате и цените човека до вас.

Снимка: iStock by Getty Images

Прекарвайте поне по 15 минути на ден само двамата заедно

За да бъде връзката ви силна и да издържи на всички проблеми, нужно е да прекарвате качествено време заедно. Време, в което да поговорите на спокойствие, да се изслушате взаимно, да направите планове. Поне 15 минути на ден са необходими за това.

Не пестете комплиментите си един към друг пред приятели

Много е неприятно, когато човекът до вас не показва добро отношение към вас пред приятелите ви. Много по-правилно е да показва, че ви цени и уважава. Както и вие него. А обидите и нападките в семеен или приятелски кръг са способни да нанесат непреодолими последствия върху връзката ви.

Хората искат да бъдат обичани по различен начин, адаптирайте се

Някои хора имат нужда от непрекъснати малки подаръци, изненади, обаждания и т.н., за да се чувстват обичани. Други пък умеят всичко да прекарат през призмата на хумора и държат партньорът им най-вече да ги развеселява. Опознайте човека до вас и му давайте онази любов, от която има нужда.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не се предавайте и обръщайте внимание на външния си вид

Фактът, че имате съпруг или съпруга, не означава, че трябва да спрете да се грижите за себе си. Това е най-важно предимно за вас и за вашето самочувствие. А когато се стараете да поддържате тялото и духа си в добра форма, човекът до вас несъмнено ще го оцени.

Всеки трябва да има време и само за себе си

Не е здравословно за връзката ви да правите абсолютно всичко заедно. Хубаво е всеки от вас да има време за себе си, време за своето хоби, време за приятелите си. Балансът е много важен във всяка връзка.

Ако не сте най-добри приятели, нещо не е наред

Бракът не е просто един договор. Той е приятелство и приятелството трябва да бъде в основата му. Ако не е така, то тази "организация" рано или късно се разпада. Хората в един брак трябва да се познават добре, да знаят какво обича и какво не харесва човекът до тях, да знаят и да се интересуват от плановете и мечтите на партньора си.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте да казвате на човека до вас, че го обичате

Поне по веднъж на ден. Всеки ден. Думите на обич, подкрепа и милите жестове са ключът към щастливия брак.