Обикновено бъдещата майка си избира дула по време на бременността. Дулата се стреми да стане близка с бременната жена, за да й бъде максимално полезна - да разбере нейните очаквания спрямо процеса на раждане, страховете и особеностите на нейния характер.

Дулата е като сянка на бъдещата майка. Нейната задача е да напътства изцяло естествено раждане, следвайки процесите, които протичат в тялото на родилката. Тя е тиха, не пречи и се намесва само, когато има нужда, без да се натрапва по никакъв начин, пишe Десислава Христозова за списание "Кенгуру". Дулата заема образа на майката - закриля, съчувства и помага по всякакъв начин, без да критикува. Помага на жената да си вземе душ, да се преоблече, да се завърта в удобна поза. Облекчава процеса на раждане по всякакви немедицински начини. Прави масаж на ръцете, краката и кръста, за да облекчи болката по време на контракциите. Обяснява всяка стъпка от процеса на раждането, за да се чувства уверена родилката. Ако раждането тръгне в неочаквана посока, тя запазва емоционалното равновесие на родилката, което е изключително важно в такъв момент.

Често се бъркат ролите на дула и акушерка. Докато първата е отдадена на това да създаде максимален комфорт на бъдещата майка, втората е медицинско лице, което отговаря преди всичко за здравето на жената и бебето. Понякога акушерката изпълнява подобни на дула функции, като напътства родилката, гали и я успокоява, отвлича вниманието й от болката. В много случаи обаче акушерката е тази, която изражда бебето, слага системи, извършва много други медицински манипулации, които не й дават възможност да обърне внимание на емоционалното състояние на родилката.