Според проучванията първата цигара се опитва във възрастта под 10 години. Какво да правим, когато собственото ни дете навлиза в опасната възраст, в която всичко рисково привлича и се започва със забраненото посягане към пакета цигари?

При всяко семейство, за всяко дете, успешният подход е различен, а понякога не се и получава, така че тук не могат да се дадат общовалидни съвети, а само изпробвани насоки и препоръки на специалисти, които биха могли да помогнат.

Добре е детето да се запознае с вредите от тютюнопушенето, съветват от puls.bg. Въпреки че възрастните предпочитаме в подобни случаи статистиката, цифрите няма да кажат на детето нищо. Тютюнопушенето е основна причина за редица смъртоносни заболявания като рак, особено рак на белите дробове, рак на устната кухина, други белодробни заболявания и заболявания на сърцето.

Добре е да се използват в помощ нагледни материали. Днес разполагаме с почти неограничените възможности на интернет за намиране на информация, така че може да се открие достатъчно снимков и видео материал. Нека да са 2-3 снимки, едно видео, но наистина да са избрани да въздействат върху детето.
Почернелият от тютюнопушене бял дроб едва ли ще възпре от посягането към цигарата, но ще работи подсъзнателно, че все пак навикът е опасен за здравето. Визията на болно и зле кашлящо дете или отиващ си млад човек заради тютюнопушенето, вероятно би въздействало повече. Въпреки че подобна картина би била травмираща, дори при 13-15-годишния човек, тя ще бъде игнорирана като довод, също както всеки възрастен пушач игнорира факта, че сам трови организма си и си позволява да вреди на околните.

За съжаление, ранното посягане към цигарата, показва и друг риск – верояността да се опита марихуана, кокаин, хероин или други наркотични вещества е сериозна.

Родителите познават най-добре децата си и именно затова не бива да се поддават на детското манипулиране или недоглеждането и да пропуснат признаците, които показват, че детето запалва цигара. Мерки би следвало да се вземат, за да се предпази детето от рисковете, които животът поднася, а на него все още му се виждат като филмови приключения.

Децата запалват цигари не защото изпитват необходимост от тях, за зависимост може да се говори едва по-късно, обичайната причина е да изглеждат възрастни, самостоятелни, да впечатлят някого, да подражават или да имитират поведението на свой идол, включително и член от семейството. Момичетата могат да започнат пушенето, вярвайки, че цигарите ще им помогнат да останат фини или да отслабнат.

Тихите спокойни и разумни разговори биха могли да помогнат. Действително необходими са умения за комуникиране. Разумно е да се използва и старата хитрина – да се насочи вниманието на детето в друга насока: да се запише на джаз балет, брейк, спорт...

Препоръчително през годините на тийнейджърство периодично да се подхваща темата. Добре е да се получи обратна информация, какво в тютюнопушенето привлича или отблъсква детето. Слушайте внимателно и запомняйте, казаното от него може да помогне в усилията ви. В никакъв случай не превръщайте разговор в монолог-проповед – от второто изречение детето няма да чува какво му говорите. Споделяйте често на глас колко лошо миришат дрехите на пушач, колко се е състарила някоя красива дама заради цигарите или неприятен вид има пристрастрения от години.

Би могло да е от полза детето да се окуражава в постигането на желанията му в ежедневието, както и да се обръща внимание на добрите му страни и постъпки е по-ефективен възпитателен модел, отколкото да се подчертават несполуките му, въобще негативите.

Естествено, изключително важна е средата. Ако детето е попаднало в група, в която се толерира пушенето, мисията на родителя ще е сложна.

Още по-трудно е, когато се касае за примера, който даваме. Ако родителят е пушач, никакви доводи срещу тютюнопушенето няма да помогнат и спрат детето, ако то реши да запали цигара, освен собствената му неприязън към миризмата и навика въобще, и вероятно отказването му от възрастния/възрастните.

Не допускайте да се пуши вкъщи.
 
За какви признаци да следим

Облеклото на детето издава тютюнева миризма. В този случай не нападайте директно детето с упрек, а се опитвайте да разберете дали не е попаднало в среда с тютюнев дим.

Имайте предвид и следното, много голяма част от децата са опитвали цигара, но това не ги е превърнало непременно в пушачи.

Други признаци: кашляне, възпаление на гърлото, лош дъх, дрезгав пресипнал глас, понижени физически способности, податливост на настинки, оцветяване на зъбите, бързо замърсяване на дрехите, учестено дишане.