Погрешно е схващането, че една кърмачка трябва да се храни в по-големи порции като за двама. Ако майката спазва една разумна диета, тя няма да напълнее, съветва д-р Антоанета Добрева, началник Неонатологично отделение II САГБАЛ „Шейново“, София в списание "Моето дете".

Трябва да се набляга на храна, несъдържаща белтък на кравето мляко. Белтъчините са важни, но трябва да се набавят от пуешкото, заешкото месо и рибата. Не бива да се приемат в големи количества краве прясно мляко, телешко месо и замразена риба – алергизират бебешкия организъм. Соковете с консерванти и компотите не са полезни нито за майката, нито за кърмачето. С тях наднорменото тегло е гарантирано, както и евентуална алергия при новороденото. Минералната вода е напълно достатъчна и възстановява течностите. Чаят, който стимулира лактацията, е важен в първите месеци след раждането. Билковите отвари също са допустими.

Плодовете (освен цитрусите) са позволени без ограничения. Сред сирената козето се доближава най-много до майчиното мляко и не предизвиква алергии.

Яйца, шоколад и мазнини (в пържените ястия) трябва да се избягват – те се трупат в женския организъм под формата на мастни клетки, а при кърмачето алергизират и са вредни за него. Бобовите растения и оризът трябва да се редуцират. Газираните течности не са полезни заради коликите.

Тестените изделия не дават нищо ценно на бебето – нито калории, нито белтъчини. Калориите отиват при майката и са за нейна сметка.