Сред наградите е и призът „Герой на децата“. Подаването на номинациите приключи и започна онлайн гласуването за избор на „Героя“.

11 кандидатури се борят за най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас. Това са:

Мариана Гелева и всички дами от страничката „Плетем за българските деца“.

Кандидат е и Гергана Пенова - основател и преподавател в ателие „Керамика и изобразително изкуство" в Младежки дом във Велико Търново.

Милена Терзиева - човек с голямо сърце, основател и председател на фондация ,,Milena&Janet".

Красимира Величкова - експерт и лидер в сферата неправителствения сектор и съвместната работа между бизнеса и НПО организациите.

Богдана Манова-Буба със своята фондация "Дечица" за деца без родителски грижи.

Камелия Попова - майка, която се е посветила изцяло на децата си.

Ашод Дерандонян - създателят на фоднация "Заслушай се" за достъпна среда за образование.

Нина Димова - учител в ДГ "Снежанка", Пловдив.

Десислава Данова- привърженик на овластяването, а не на ограничаването на децата.

Алекси Кесяков - инициатор на множество инициативи и проекти, насочени за подобряване образователната база на община Челопеч.

Яна Средкова - майка на три деца и управител на детски развлекателен комплекс.

Гласуването продължава до 24 май на www.1june.nmd.bg.

Кой е Героят на децата?


Това е личност, повлияла положително върху живота на децата в областите на здравеопазването, образованието, възпитанието и правосъдието. Човек, чиито идеи, инициативи и работа са променили мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа и възможности за развитие.

Наградата на Национална мрежа за децата цели да привлече заслужено обществено внимание към обикновени личности, които проявяват гражданска активност в тези области.

Ежегодните награди на Национална мрежа за децата „Златна ябълка“ ще се проведат в навечерието на Деня на детето – на 31 май в София.

Кои са Героите на децата през годините?

2016 година – „Герой на децата“ стана Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, която работи с много доброволци и подпомага работата с деца в неравностойно положение.

2015 година - „Герой на децата“ станаха майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.

2014 година - Призът получи Екипът на 40 СОУ “Луи Пастьор”, София за това, че успя да спаси едно умиращо училище. 2013 година - Победител в категорията беше Дарин Маджаров - създател на сайта Уча.се.

2012 година - Наградата спечели Илияна Кълева - лекар-педиатър от „Бърза помощ“, осиновила четири деца.