Да имаш деца не е лесно и всеки родител може да потвърди тези думи, Въпросът обаче е не дали имаме трудни периоди в отглеждането на децата, а как се справяме с тях. Защото понякога, ако сме поне малко подготвени за дадена ситуация, това може да ни помогне да отреагираме по-добре в тежък момент.

Оказва се, че тези моменти не са никак малко, а ако трябва да ги определим като критични периоди при децата, то има поне осем такива.

От раждането до третия месец

През този период плачът е основният начин бебето да покаже от какво има нужда. И вие, като родители, постепенно ще се научите да различавате кога този плач означава, че детето ви е гладно, спи му се, има колики, памперсът му е пълен или нещо го боли.

Понякога, разбира се, бебето може да започне да плаче без видима причина, но вие трябва да го гушнете и да го успокоите с докосване и с думи. На тази възраст бебетата имат най-голяма нужда от сигурност, любов и винаги усещат интонацията в гласа ви, затова трябва да се постараете да бъдете колкото се може по-спокойни.

Пейте им, говорете им спокойно лице в лице. Завивайте бебето в меко и топло одеяло и го люлейте на ръце. Това ще му помогне да се чувства сигурно и спокойно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

От 4 до 6 месеца

Бебето ви вече може да се смее и да гука в отговор на всичко, което му казвате. Затова през този период е хубаво да карате бебето да комуникира с вас и да се смее. Правете му смешни физиономии, забавлявайте го. Тогава децата започват да разпознават и други лица наоколо, не само тези на майка си и баща си. Затова сега можете да започнете да ги запознавате с други деца или с роднините и приятелите ви.

От 7 до 12 месеца

През този период децата започват да предпочитат да бъдат само с майка си и може да се плашат от непознати хора. Вкопчват се в родителите си и започват да плачат силно, когато те напускат стаята или дома. Тогава може да започнете да излизате за малко от стаята, докато детето е в сигурна среда и си играе, за да му покажете, че винаги се връщате при него.

Между 1 и 2 години

На тази възраст децата имат нужда от повече социални контакти. Макар че, когато си играят сред други деца, не играят с тях и не разбират концепцията за споделяне на играчките и другите си вещи. Тогава избухванията и сърденето са често срещани и е важно да можете да ги възпитавате и дисциплинирате, но сложното е, че това трябва да става без крясъци или удряне.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Около 3 години

Тогава децата започват да делят играчките си с другите и е важно да ги окуражавате да го правят. Избухванията и сърденето все още се появяват, но не са толкова чести. Появяват се и страховете от тъмното, от чудовища под леглото и т.н.

Това е и периодът, в който трябва да насърчавате децата си да правят само някои неща, като им казвате колко хубава картина са нарисували, колко добре се справят с правенето на фигурки от пластилин и да аплодирате всяко нещо, което са сътворили сами.

Между 4 и 5 години

На тази възраст децата могат да следват правила, но не осъзнават все още кое е правилно и кое е грешно. Те вече искат да са по-самостоятелни и вярват, че мислите им могат да карат някои неща да се случват. Това е моментът, в който трябва да ги насърчавате да правят избор. Тогава стават и много по-любопитни към света.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

4-годишните често сменят настроенията си и дори могат да станат агресивни и да се карат или да се бият с братята и сестрите си.

5-годишните вече по-добре се разбират с родителите си, имат по-добри маниери, по-отговорни са и искат да направят околните щастливи.

През този период е добре да обърнете внимание на това как да научите децата си да се справят с гнева си и да говорят за това какво ги ядосва.

Между 6 и 12 години

През този период от живота им, най-важни за децата стават техните приятели. Започват и първите романтични чувства и "връзки". Децата стават често ревниви през тези години. Харесва им да бъдат част от различни групи или клубове и обичат да участват в игри със състезателен характер.

Най-важното, на което трябва да ги научите през този период е на самодисциплина и да уважават думите и чувствата на другите хора. Освен това тогава е важно да прекарвате колкото се може повече време в комуникация с тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Между 13 и 18 години

Тийнейджърите постоянно се сравняват с техните връстници и най-важно за тях е да бъдат приети от тях. Ако можете да ги научите как да се справят със среса и натиска на околните, това ще им е най-полезно. Децата започват да искат все по-голяма самостоятелност, а романтичните увлечения стават все по-често явление.