Ако говорим на "бебешки език" на малките деца, не само успяваме да установим по-близък контакт с тях, но и помагаме на бебета да говорят, установи изследване на специалисти от САЩ и Канада, публикувано в сп. "Спийч, ленгуидж енд хиъринг".

Имитирането на звуците насочва бебетата към това как звучат думите, които те самите произнасят, смятат учените.

"Това стимулира моторното създаване на речта, не само възприятието й", каза съавторът на изследването Матю Масаполо, преподавател в университета на Флорида в Гейнсвил.

Начинът, по който възрастните говорят на бебета, използвайки по-бавен говор, изкривено произнасяне на думите и по-висок тон, се харесва на малките деца, установило изследването.

Тези особености вероятно им помага да разберат по-лесно какво точно им се казва, сочат резултати от предишни проучвания.

Изследването на Масаполо и колегите му е установило, че бебета на възраст 6-8 месеца "показват ясни предпочитания към речта, която звучи като произнесена от подобен на бебешкия говорен апарат".

Бебета на 4-6 месеца не показват предпочитания, което е знак, че малко по-големите деца вече започват да проявяват способност да контролират гласа си и да съставят думи и затова звучащите подобно на бебешките гласове им харесват, смятат учените.

"Опитваме се да общуваме с бебетата, за да им покажем как се оформят думите, да обработват гласа си", каза съавторката на изследването Линда Полка от

университета "Макгил" в Монреал, Канада.