Бременните жени не са по-податливи на коронавируса от останалата част от населението и няма доказателства, че вирусът може да бъде предаден на бебето, твърдят експертите.

Но като предпазно средство на бременните жени, на които им предстои скорошно раждане и имат съмнения или потвърждение, че са заразени с новия вирус, се препоръчва да бъдат отделени по време на раждането в болница, пише Sky News.

Макар че няма изчерпателни данни по въпроса, до момента няма смъртни случаи на бременни жени, покосени от COVID-19.

По принцип жените са по-силно изложени на опасността от грипни заболявания по време на бременността, тъй като тогава имунната им система е по-слаба и това ги прави по-малко способни да с борят с инфекциите.

Един от най-често срещаните симптоми на грипа е бронхитът - инфекция на гърдите, която може да доведе до пневмония.

Ново ръководство на Кралския колеж по акушерство и гинекология и Кралския колеж по педиатрия и детско здраве покрива основните съвременни опасности и съвети относно това как коронавирусът може да засегне бременните жени и техните неродени деца.

В него е отбелязан един случай на бременна в 30-ата гестационна седмица жена с коронавирус в Китай, на която се наложило жената да бъде обдишвана и да роди с цезарово сечение, но след това жената се възстановява добре.

До момента няма доказателства за това, че коронавирусът може да се предаде посредством кърмата и е установено, че множеството ползи от кърменето надминават всеки потенциален риск от предаване а болестта.

Президентът на ККАГ (Кралския колеж по акушерство и гинекология) - доктор Едуард Морис, казва, че ръководството е било написано, за да осигури бъдещите майки в Обединеното кралство и да предложи по-голяма безопасност за бременните жени в страната, за които има съмнение или са били заразени с коронавирус.

"Това е един напълно нов вирус и ние тепърва започваме да научаваме повече за него, така че ръководството ще бъде непрекъснато ревизирано при появата на нова информация", допълва той.

Ръководството е базирано на наблюдение на обстановката в Китай, както и на доклад на Световната здравна организация, който е прегледал случаите на 147 бременни жени, от които 64 са били с положителни проби за коронавирус, 82 са били със съмнения за болестта и един случай е бил характеризиран с асимптоматично протичане. От тези жени 8% са били със силно изразени симптоми на вируса, а 1% са критично болни.

Отделно проучване в медицинското издание Lancet включва 9 бременни жени, които са показали положителни проби за коронавирус в Ухан, Китай. Екипът от изследователи установил, че по време на раждането, което било чрез цезарово сечение, всички новородени били здрави и не е имало доказателства за наличието на коронавирус в майчината кърма, в пъпната връв или в амниотичната течност на жените, пише Guardian.

Президентът на Кралския колеж по педиатрия и детски грижи - професор Ръсел Вайнър, твърди, че на база на досегашните доказателства не е препоръчително да се отделят бебетата от майките с коронавирус.

"Последствията от това разделяне, макар и като предпазна мярка, може да се окажат доста сериозни както за майката, така и за бебето", казва той.

Професорът също изтъква, че докладът им ще бъде осъвременяван и допълван своевременно с оглед на развитието на епидемията.