Канадско изследване показва, че 2-3-годишните деца прекарват прекалено дълго време пред екрани и че сред свързаните с това фактори е времето, прекарано от майките им пред екрани, както и дали детето посещава детско заведение - ясла или детска градина, или не.

Изследването обхванало около 3600 деца между 2011 г. и 2014 г. Майките им оповестили колко време самите те и децата им прекарват пред екрани. Препоръките на Световната здравна организация са максимум 1 час дневно, пише БТА, цитирайки Франс прес.

Оказало се, че 80% от 2-годишните и 95% от 3-годишните деца прекарват над 7 часа седмично пред екрани. Най-силно свързаният с това фактор било времето, прекарвано от майките им пред екраните на таблети, смартфони и телевизори, а на второ място е отглеждането на детето у дома, за разлика от посещаващите ясли и детски градини деца.

"Родителите, които прекарват много време пред екрани, ще се затруднят да обяснят препоръките на здравни експерти да не се остава прекалено дълго пред екраните на компютри, смартфони и телевизори", отбелязаха авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в JAMA Pediatrics.