Вероятно познавате добре чувството да се събудите в студена пот. Знаете, че не сте в реална опасност, но също така знаете, че кошмарът, от който сте се събудили, е бил наистина страшен.

Когато децата сънуват кошмари, усещането, че са в беда може да изглежда твърде реално. Те крещят и ритат. И това нахлуване по време на сън може да попречи на тях (и на вас) да заспят отново скоро. Допълнително нещата се усложняват, тъй като страхът от бъдещи кошмари може да накара детето ви да се притеснява да заспи следващата нощ... и следващата нощ.

Нормално е децата да сънуват кошмари. Половината от всички деца имат такива. Но защо? И как можете да помогнете на детето си да ги преодолее?

Кога започват кошмарите?

Според Съвета по детски сън бебетата не сънуват кошмари. Обичайно е, те и малките деца да плачат, когато се събудят през нощта, но това не означава непременно, че сънуват кошмар.

Смята се, че малките деца, под 4-годишна възраст, обикновено не изпитват страхове през нощта, тъй като не знаят, че може да има неща, от които да се страхуват. Започваме да наблюдаваме повече страхове и кошмари при децата в предучилищна възраст. На тази възраст те стават по-креативни и имат вербални умения да ни кажат какво чувстват и какво сънуват.

По-малките деца, особено тези под около 7-годишна възраст, могат да изпитват по-лесно сънни страхове, отколкото кошмари. Ето как можете да ги различите.

Кошмари срещу сънни страхове

Кошмарите се случват по време на REM съня. Това е по-лека фаза на съня. Когато детето ви сънува кошмар, то се събужда уплашенои объркано. То може да плаче и да може да ви разкаже за кошмара си.

Нощните ужаси (или сънните страхове) обикновено се появяват по време на най-дълбоката фаза на NREM съня (наричана още "сън на бавни вълни"). Когато детето ви преживява сънен ужас, то може да крещи или да вика, но всъщност не е будно. То няма да реагира лесно на вашите успокоителни думи или прегръдки и няма да си спомни този момент на сутринта.

Малките деца имат повече сън с бавни вълни в сравнение с юношите и възрастните. В процеса на растеж на тялото им се случват толкова много неща, че те трябва да прекарват повече време в този модел на дълбок сън, за да се насърчи здравословното им развитие и растеж.

Защо децата сънуват кошмари

Склонни сме да мислим за съня като за време, в което не се случва много. Но външният вид може да бъде измамен.

Когато детето ви заспива, мозъкът му работи усилено, за да обработи събитията от деня и емоциите си. Сънят също така играе роля в ученето и затвърждаването на паметта. Изследвания показват, че сънят играе и "домакинска роля". Това означава, че докато спите, мозъкът ви изчиства токсините, които са се натрупали през деня.

И докато мозъкът на детето ви е зает с нощната си смяна, то сънува малък сън. Но в някои нощи тези сънища могат да се превърнат в мрачни и резултатът да е същински кошмар.

Кошмарите могат да бъдат по-чести, ако детето ви изпитва:

  • Тревожност
  • Страх
  • Лишаване от сън (твърде малко сън или лошо качество на съня)
  • Стрес
  • Травма

Кошмарите при децата са често срещани. Но съдържанието на тези сънища вероятно ще се променя с възрастта на децата ви.

Как да предотвратим кошмарите

Случайните кошмари могат да бъдат просто проблясък, но повтарящите се кошмари или кошмарите, които водят до безпокойство по време на сън, могат да опустошат съня на децата ви.

Ето четири начина да помогнете на детето си да преодолее кошмарите:

1. Напомняйте им какво е реално и какво не

Особено на малките деца им е трудно да разберат кое е реално и кое не. Може да помогне да напомняте на детето си през деня, че сънищата не са реални. Друга полезна тактика може да бъде да изследвате стаята на детето си заедно с него и да го питате какво вижда. По-големите деца могат да поемат по-активна роля в отделянето на фактите от измислиците. 

2. Направете съня приоритет

По-вероятно е детето ви да сънува кошмари, когато спи твърде малко. Кошмарите са форма на парасомния (нарушаване на съня), така че могат да бъдат свързани с лошо качество на съня или с това, че не спи достатъчно. Дръжте децата си да спазват редовен график за лягане, базиран на препоръките за това от колко сън се нуждаят. 

3. Насърчавайте независимостта

Когато детето ви се събуди от кошмар или отлага времето за лягане с протести, че се страхува да заспи, може да го вземете в леглото си при вас. Макар че споделянето на леглото е предпочитано от някои семейства, ако детето ви иска да спи самостоятелно, трябва да се придържате към това.

4. Предложете предмети за утеха

Ако детето ви заяви, че няма нужда да останете с него, може да предложите посредник. Наличието на специален за него утешителен предмет в леглото може да помогне да развие асоциация за настъпване на сън. Това ще му помогне да е по-независимо, защото ще получи комфорт от специалния си предмет, без да се нуждае от човек до него. Предметите за асоцииране на съня могат да бъдат всичко, което детето ви може да държи в леглото си и което му осигурява спокойствие.