Да си призная честно, появата на бебешките зъби е един от моите майчински кошмари. И ако някои щастливи майки с деца-еднорози могат да се наспят през първата година без особени проблеми, то обикновената средностатистическа мама, като мен, е обречена да се буди от писъци, които могат да сложат "Тексаско клане" в левия си джоб.

С Алекс аз винаги уцелвах шестица от бебешкото тото. И колики, и трудно заспиване с рев, и, разбира, се трудно пробиващи зъбки - от всичко по много. И всичко това върви в пакет с непрестанно люлеене на ръце.

От гореспоменатото стават ясни три неща. Първо, останах без кръст. Второ - очевидно нямах особен късмет, и трето - проучих щателно всичко написано по темата "Как да изтърпим появата на бебешките зъби без да изгубим здравия си разум?". Именно по третия въпрос имам да споделя доста с вас, за да оцелее поне вашият кръст.

Точният момент на поникване на зъбите може да варира, но все пак има ориентировъчни възрастови граници, които всички знаем. Някои стоматолози ползват формула, според която вадим числото 6 от възрастта на детето в месеци. Така на 7 месеца малчуганът би трябвало да има 1 зъб, на 8 месеца - 2 зъба и т.н. До третата година детето би трябвало да може да се похвали с пълен комплект от 20 млечни героя. Това неминуемо означава, че 3 години почти не се спи и трябва да се търсят решения, за да облекчим болката на нашето дете. И тук се появява светлината в тунела, защото имаме хиляди варианти, които да помогнат в тежката борба с бебешките зъбки.

Снимка: Shutterstock

Най- популярни в момента са замразените ледени изкушения от кърма. Те изстудяват венеца и притъпяват болката, а и да си признаем - по-полезен бебешки сладолед няма. За захранените малчугани отлична работа ще свършат и замразени парченца банан.

Снимка: Shutterstock

Промени в режима на хранене на децата също могат да облекчат неразположението. Специалистите съветват да изключим от менюто рафинирана захар, бяла брашно, картофи и дори млечни продукти. От видеото можете да разберете и кои храни ще помогнат на малкия герой.

Ще си поговорим и за добре познатите гризалки и играчки за дъвчене. Все пак е по-добре бебето да дъвче тях, отколкото пръста ви. От опит го казвам.

Геловете и прахчета за зъби също са много популярни сред майките, но тук трябва да сме много внимателни и да четем съдържанието. Някои от тях съдържат локални анестетици, които аз лично предпочитам да не давам на децата си.

Ежедневният прием на определени шуслерови соли стимулира оптимална и здрава зъбна структура, докато пробият всички зъби, а от видеото можете да разберете как да ги комбинирате. Разбира се, няма как да подминем и билките, които винаги вършат чудесна работа.

Снимка: Shutterstock

И моля ви, помислете за преустановяване на всички вредни навици като смукане на пръсти и биберони, както и заспиване с мляко, до 3-годишна възраст. Тези навици са сериозна предпоставка за възникване на ортодонстки и логопедични проблеми.

Снимка: Shutterstock

И ако тепърва ви предстои да преминете през деликатния период на никнене на зъбки, не се тревожете твърде много. Защото, въпреки че не сме ги виждали, деца-еднорози има.