Ден като всички останали. Събудих се, изкъпах се, направих закуска, събудих децата и ги облякох - една напълно нормална сутрин. Като изключим, че Виктория изля бутилка мляко в чекмеджето с "луксозните" ми салфетки от плат за специални случаи, a докато чистих поразиите, Алекс почерпи бебето с палачинка. След като изчистих езерото от мляко и успях със сетни усилия да извадя парчето закуска от устата на Илиана, което беше равносилно на това да извадя кокал от устата на прегладнял питбул, тръгнахме към детската градина.

Няма да отрека, че исках да ги оставя възможно най-бързо и да се прибера, но не за да си почина, а за да мога на спокойствие да почистя щателно следите от сутрешното фиаско с усърдността на Монк. Половин час по-късно вече бях обратно у дома. И тъкмо се бях заела с домакинските си задължения, когато телефонът звънна. Всяка майка знае, че когато видиш номера на детската градина, изписан на екрана на телефона, ти се обръща сърцето. Поех си дълбоко дъх и вдигнах. Илиана се оказа с температура 37,5 градуса по Целзий. Когато отидох, намерих дъщеря си доста отпаднала и видимо болна. И така разбрах - най-големият ми кошмар се бе сбъднал, а моето малко момиче бе сполетяно от грип. На следващия ден обявиха грипна епидемия в София, а децата, логично, бяха изпратени вкъщи заради извънредната грипна ваканция.

А когато се озовеш затворен в апартамент с три деца, ограничено пространство и нахални бацили, не остават много варианти, които да помогнат да преживеем "бедственото положение", което ще продължи и следващите няколко дни. Да, официално грипната ваканция приключи, но болестите не почиват, а за много семейства остава въпросът "Какво да правим с децата, болни или здрави, преди началото на втория срок?". 

Игри за "сополиви деца"

Разбира се, първата ми задача беше Илиана да се възстанови, което с правилните грижи и предписано от педиатър лечение, стана за 3 дни. Еха! Все пак реших, че няма да поемам риск и ще си останем у дома по време на обявената ваканция. В такива случаи разходките до някой детски кът, мол или парк са изключително неразумен ход. А всеки родител знае, че подобно ограничение изисква зверска креативност, за да измислим как да забавляваме децата у дома, без да срутят апартамента от скука. Ето и моите две предложения за домашни игри, с които да ободрим малките жертви на грипа.

Снимка: Shutterstock

1. "Болница на края на града"

Вече разбрахте, че тази година бебето, както наричаме Илиана, се разболя за първи път и то толкова, че дори не можеше да стане. Като всяко едно дете, тя е много жизнена и рядко можеш да я видиш спряла на едно място за повече от 6 секунди. Именно затова за нея беше още по-голямо мъчение да лежи безпомощно. На Алекс и Вики им беше много мъчно за нея и решихме да спретнем една импровизирана болница у дома. Опънахме одеяла върху столовете в трапезарията и нашата полева клиника бе готова.

За пациенти привикахме кукли, динозаври, плюшени мечки и разбира се - мама. Решението се оказа право в целта, защото в продължение на около час професионалният екип, състоящ се от д-р Алекс (хирург), д-р Вики (травматолог) и старша сестра Илиана, лекуваше нашите пациенти. Биеха се инжекции, лепяха се лепенки, даваха се сиропи с магически свойства. Илиана се почувства доста по-добре и, улисана в играта, вече не искаше да лежи. Можете да си представите какво невероятно облекчение е за един родител да забележи зараждащата се искра живец в очите на болното си дете. Е, накрая аз бях облепена до петите в лейкопласт, но все някой трябваше да падне жертва. Добре, че не поискаха да ме оперират! 

2. "Пиратски съкровища"

Снимка: Shutterstock

Друга идея, която ми хрумна, бе да търсим скрити съкровища. Те могат да са най-различни дребни предмети, които аз взех от магазин за 1 лев. Колички за момчета или малки кукли за момичета, топчета, йо-йо, гумени животинки - каквото ви попадне. Няма абсолютно никакво значение дали играчките са нови или стари, защото в този случай залагаме на тръпката.

Снимка: Shutterstock

Поиграх си в един безплатен сайт и направих жестока карта за съкровища, които предварително бях скрила. Оставих малки бележки със знаци, които да помогнат на малчуганите в това приключение. И тук започна веселата част. Облякох Алекс в една моя шарена риза и навих панталоните му, а момичетата дегизирах в няколко от най-пъстрите поли и рокли, които можах да изкопая от гардероба. Нарисувах им пиратски превръзки на очите и ловът на съкровища започна. Най-хубавото е, че ги оставих да се справят сами и имах 30 минути време, за да свърша някоя работа, докато пиратите безсрамно разграбваха играчки.

Децата също се радват на СПА

И така, след като всички сме уморени я от болести, я от работа с болни хора и плюшени мечки, очевидно имаме нужда от релакс. С три деца и работно време не бях стъпвала в СПА от години. Откъде време и за него?! Това обаче не ни пречи да си спретнем един домашен релакс-център.

Снимка: Shutterstock

Първо пускам душа с гореща вода за десетина минути и хубаво запарвам банята. После пускам децата да си играят вътре. Топлият, влажен въздух помага за облекчаване на кашлицата и успокоява синусите и белите дробове. Междувременно мъгливите огледала са страхотни платна за всеки начинаещ Рембранд, въпреки че хаосът в огледалните творби на Вики напомня по-скоро на Пикасо. След топлото преживяване правя масаж на децата и им разтривам крачетата с билков мехлем за настинки. След това обличаме пухкави пижами и лягаме в леглата да четем приказки. Какъв по-хубав край на деня?

Моите тайни за здрави деца

За да предпазвам децата си от болести, често им правя масаж с комбинация от есенциални масла от карамфил, канела, лимон, розмарин и евкалипт. С тях разтривам ходилата им, тъй като от рефлексотерапията знам, че там има доста точки, които отговарят за важни органи, включително и за дихателната система. За да има ефект, обаче, е важно постоянство и редовна профилактика.

Снимка: Shutterstock

Съпругът ми, Илиан, има невероятната способност да "подушва" кога децата са на път да се разболеят. Много ми е мил, когато заяви "Мирише ми на болно дете", но все повече започвам да презирам тази негова способност, защото винаги се оказва прав. А когато ме зашлеви с особеното си обоняние, освен разтривките давам и една лъжица кокосово масло на "потенциалния бъдещ пациент". То убива бактериите и обикновено децата се събуждат напълно здрави на сутринта.

Снимка: Shutterstock

Смело можем да даваме на наследниците си и пробиотици. Изследване на Международния микробиологичен институт установява, че консумирането на два щама пробиотични бактерии - Lactobacillus gasseri и Lactobacillus coryniformis - повишават имунитета. Вярно, всяко кисело мляко ще подобри чревната флора, но пробиотичните йогурти и напитки, като кефир, могат да помогнат за предотвратяване на настинки и грип.

Снимка: Shutterstock

Овесените ядки също са ми любими и тук отново влизат в употреба. Те имат високо съдържание на фибри, които помагат за понижаване на холестерола. Овен това съдържат бета-глюкан, който помага на нашите кръвни клетки да се борят с инфекцията. Също така имат високо съдържание на цинк и така допълнително подсилват имунната ни система. Целите овесени ядки имат много повече ползи от фините, така че е хубаво да изберем тях.

Снимка: Shutterstock

Сладките картофи все още не са най-популярни по нашите географски ширини, но пък са чудесен помощник срещу грипа. Те са богати на бета-каротин, който тялото ни превръща във важния за здрава кожа витамин А. Известно е, че кожата е нашата първа защита срещу инфекции, така че поддържането й трябва да е приоритет. Предложете на децата си пюре от сладки картофи с малко масло или печени сладки картофи, поръсени с канела, няколко пъти седмично. Ако все пак сте традиционалисти, другите по-популярни оранжеви храни, като моркови и тиква, също ще свършат работата.

Всъщност, грипната ваканция не ни връзва ръцете по отношение на домашните забавления, а варианти за превантивни мерки има в изобилие. И все пак онази нощ, държейки горящата от температура Илиана на ръце, ми беше трудно да си спомня първопричината за всички тези болести - изграждане и укрепване на крехката, детска имунна система. Защото искаме или не, без излагане на микроби, вируси и бактерии, техният имунитет никога няма да стане достатъчно силен, за да им служи пълноценно в зряла възраст. И не забравяйте, че според статистика на Световната здравна организация, децата на възраст от една до три години се разболяват средно по 6 до 9 пъти на година, докато малчуганите на възраст между четири и шест години се разболяват 4 до 6 пъти годишно. Така че с всяка една година имунитетът става по-силен, а децата - все по-здрави! Само имайте търпение и някой и друг трик, скрит в ръкава!