Дните, оставащи до Коледа, вече се броят на едната ни ръка. У дома мирише на меденки с канела и горещ шоколад, а лакомствата в коледния календар са почти свършили. И се замислям - има толкова много начини да отбележим зимните празници, които не включват размяната на подаръци. Да, всички обичаме да разменяме подаръци, да украсяваме елхички и с голямо нетърпение да чакаме Дядо Коледа. И въпреки, че всички тези коледни традиции са сигурен начин да поканим празничния дух в дома си, има и други, доста нетипични разновидности на празничните обичаи. Затова и днес ще ви разкажа за наи-чудатите коледни традиции по света. 

Коледа в Швеция

Ето една нетрадиционна традиция в Швеция. От 1966 г. насам, в центъра на градчето Гевле шведите строят огромен козел. Той се изработва от слама и се прави в деня преди коледните пости, за да остане два дни. До тук - добре. Случва се така, обаче, че тази шведска коледна традиция неволно е довела до друг "обичай" - хората да се опитват да изгорят сламеното животно. За тези 50-ина години, козелът е  изгорен успешно над 29 пъти като най-скорошното унищожение е през 2016 година. Нямам представа какво общо има козата с Коледа, още по-малко изгарянето й.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Между другото, аз вчера видях нейно умалено копие в един столичен мол. Искрено се надявам, че няма да се опитат да го изгорят. И, че децата ми не гледат това видео. Защото и те я видяха козата.... А пук ако вие искате да видите дали козелът в Швеция ще изгори и тази година, можете да проследите съдбата му чрез видео поток на живо благодарение на специална камера, поставена на площада, която постоянно следи какво се случва с козела в Гевле.

Коледа в Австрия

Австрийският "Крампус" е коледният кошмар за всяко хлапе и категорично печели пъренството за най-озадачаващи коледни традиции. Не се учудвайте ако видите демонично същество, което броди по улиците на града, плашейки децата и наказвайки лошите - не, това не е Хелоуийн, а зъл съучастник на Свети Никола.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В австрийската традиция Свети Никола възнаграждава добрите деца, докато за Крампус се казва, че улавя най-палавите малчугани и ги разнася в чувала си. През първата седмица на декември и особено в навечерието на Деня на Свети Никола - 6 декември, младежите се обличат като Крампус и стряскат децата с тракащи вериги и камбани. Хммм, а как ми трябва един Крампус, за да ме слушат моите деца. Нали се сещате?

Коледа в Япония

Кентъки пържена коледна вечеря в Япония. Да, правилно разбрахте. Ето една доста причудлива традиция от страната на изгряващото слънце, където всъщност Коледа не е кой знае колко голяма работа. Освен няколко малки обичаи като раздаване на подаръци и украси, този празник остава до голяма степен новост в страната. Въпреки това, през последните години се появи нова, причудлива традиция - празнична трапеза с пържено пиле като основен акцент.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тази направо откачена порядка набира такава популярност, че дори най-известната верига за пържено пиле в света се включи с празнично меню. Японската пилешка истерия по Коледа достига до такива измерения, че празничната вечеря следва да се поръча няколко седмици предварително, а закъснелите, които поръчват директно в ресторантите трябва да се заредят с поне няколко часа търпение. Или минимум до Нова Година. Е, все пак трябва да признаем, че поне на домакините ще им е доста по-лесно с приготвянето на празничната трапеза.

Коледа във Венецуела

Вие обичате Коледа, но също толкова обичате да карате ролкови кънки? В такъв случай тръгвайте към Каракас, Венецуела. Там всяка година на 24-и декември жителите на града се отправят към църквата рано сутринта - изглежда съвсем нормално, нали? И тук идва елементът на изненада. Поради причини, известни само на тях, те правят това на... ролкови кънки. Тази уникална традиция е толкова популярна, че пътищата в града се затварят за автомобили, така че хората да могат да се пързалят до църквата в безопасност.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

След като приключат с "празничното пързаляне", венецуелците се отправят към дома за не толкова традиционната коледна вечеря с "тамали". Това са ролца от царевично брашно, пълнени с месо, които се приготвят на пара. Не толкова Коледно, нали?