Миризмата на бебето винаги се разпознава от майката и предизвиква радост у нея.

Учени са установили, че в рамките на десет минути до час след раждането 90 на сто от майките разпознават аромата на бебето си. Бебета също безотказно разпознават майка си по миризмата, пише CNN, цитиран от БТА.

С течение на времето обаче нещата се променят и родителите невинаги харесват мириса на децата си, особено когато влязат в пубертета.

"Това е свързано с променения състав на детската пот заради повишеното отделяне на хормони", обясни проф. Илона Крой, която изучава усещането за мирис в технологичния университет на Дрезден, Германия.

Учените провели експеримент, при който завързали очите на 164 майки в Германия и ги накарали да помиришат дреха на тяхното дете и на четири непознати деца. Дрехите били пижами или тениски, които децата на възраст до 18 г. са ползвали за една нощ. В 64 на сто от случаите майките точно са разпознали възрастта на непознатото дете от аромата на облеклото. Повечето от тях казвали, че им мирише "сладко", когато им показвали дреха на дете, което не е в пубертета.

Изследването установило също, че майките се объркват за възрастта, ако дреха на дете след пубертета им мирише "приятно" и обикновено допускат, че тя е на по-малко дете.