Момичетата в тийнейджърска възраст е двойно по-вероятно да проявяват симптоми на депресия, свързани с използването на социалните медии, в сравнение с момчетата.

В проучване, обхванало 11 000 младежи, специалисти от лондонския Юнивърсити колидж са установили, че 14-годишните момичета прекарват повече време в социалните медии - две пети от тях им отделят над три часа дневно в сравнение с едва една пета от момчетата.

Изследването показва още, че 12 процента от тийнейджърите, които не прекаляват със социалните мрежи, и 38 процента от тези, които прекарват твърде много време в тях (пет и повече часа), проявяват признаци на по-тежка депресия.

Разглеждайки основните процеси, обуславящи връзката между употребата на социални медии и депресията, специалистите са установили, че 40 процента от момичетата и 25 процента от момчетата са били обект на онлайн тормоз. За смущения в съня са съобщили 40 процента от момичетата и 28 процента от момчетата, пишат от БТА. Както тревожността, така и лошият сън се свързват с депресията, напомнят изследователите.

Когато става въпрос за връзката между потреблението на социални медии и представата и притесненията за външността и самоуважението, отново момичетата са тези, които преживяват по-дълбоко нещата.