Американските тийнейджъри имат по-скоро позитивни, отколкото негативни виждания за социалните мрежи, показват резултатите от анкета на изследователския център "Пю". Тийнейджърите ценят високо социалните мрежи, които им позволяват да бъдат по-добре информирани за живота и чувствата на приятелите си.

Около 81 на сто от анкетираните на възраст между 13 и 17 години смятат, че благодарение на социалните мрежи са по-добре информирани за случващото се в живота на приятелите си, 69 % - че социалните мрежи им позволяват да са наясно относно чувствата на приятелите им, а 68 % - че социалните мрежи им осигуряват подкрепа в трудни мигове.

71 % виждат в социалните мрежи възможност да демонстрират креативността си. Според тях социалните мрежи имат много предимства.

Едва 45 % са недоволни от "театралния" аспект на социалните мрежи, докато 13 на сто уверяват, че той ги смущава. Около 43 % усещат форма на натиск, която ги кара да качват онлайн единствено информации с позитивни коментари.

71 % заявяват, че социалните мрежи ги карат да се чувстват включени в някаква общност, а 25 на сто - че заради социалните мрежи се чувстват изключени от подобна общност.