Едва началото на лятото е, а аз вече се вълнувам от предстоящата нова учебна година. Причината е по-специална. За втори път изпращам първокласник. Нашето вече пораснало момиче Вики ще бъде в първи клас този септември. А за мен тя е все още толкова мъничка. Да си призная, само при мисълта, че Вики вече се разделя с безгрижното детство и ще бъде ученичка, сърцето ми започва да бие лудо. Това е последното наистина свободно лято за нея и съвсем скоро ще й се наложи да порасне и да седне на чина. За разлика от мен тя няма търпение да е в първи клас, почти всеки ден пита кога започва училището и нищо друго не може да я развълнува истински. Затова и днес ще споделя с вас опита си при подготовка за първокласници или иначе казано - за какво трябва да се погрижим през последното лято преди детето да стане ученик.

Снимка: личен архив

Да помислим за бюджета предварително

Каквото и да си говорим, първата учебна година е свързана с напълно осезаеми разходи, затова и моят първи съвет е да планирате бюджета си още сега. Разбира се, темата е субективна. Аз лично съм решила с Вики да бъда максимално практична и да не хвърлям излишни средства по пособия, които тя реално няма да използва. Помня добре колко голямо перо отделих за куп моливчета, блокчета, тетрадчици, линийки и неразумно голямо количество излишни материали, за да подготвя Алекс за първи клас. Честно, синът ми можеше съвсем спокойно да се погрижи за снабдяването на счетоводен офис със своя набор от материали. Затова не се увличайте, защото детето ви със сигурност няма да се нуждае от 5 различни вида боички за рисуване или 30 молива.

Снимка: личен архив

За мен лично най-важна е раницата и тук бих инвестирала най-много от предвидения бюджет. Добре е тя да е качествена и да може да издържи поне 2-3 години. За Виктория най-важни разбира се са външният вид и картинките, но според мен приоритет е раницата да бъде преди всичко удобна и функционална. Според ортопедите е хубаво тя да е възможно най-лека, с твърд гръб и широки презрамки, за да не нарушава правилната стойка на детето. Друго нещо, на което обръщам особено внимание е функционалността. От опит ви казвам, че най-полезно ще бъде както за вас, така и за детето, раницата да има няколко прегради, твърдо дъно, както и отделения за вода и кутия с храна.

Как най-лесно да изградим нова рутина за първокласника?

Психолозите съветват ако имаме дете, което приема промените по-трудно, да започнем да го подготвяме за първи клас няколко седмици по-рано. Все пак това е голяма крачка за един малчуган. Досега те са имали доста по-свободни занятия в предучилищната група, а вече ще им се налага да седят мирно на чина по цял ден, да слушат внимателно, да не говорят и да не пречат. Вс пак в първи клас най-трудни са не четенето и писането, а спазването на правила и дисциплината. Като добавим и новата, напълно непозната среда, нови приятели и учители - объркването у детето често е голямо.

Според мен най-доброто, което можете да направите, е да запознаете детето предварително с новата среда. Аз лично заведох Алекс до училището още през лятото и го запознах с бъдещия му учител. Трябва да ви кажа, че детето ми се чувстваше доста комфортно, когато срещна познат поглед на 15-ти септември.

И един съвет от моя личен опит като първокласничка - тренирайте преобличането преди физическо. Защото в първи клас аз нямах и едно присъствие в този час. Причината бе проста - докато облека дрехите за часа, вече беше време да се преобличам, за да не закъснея за следващия...

Внимавайте с претоварването

Вече споменах за емоционалните предизвикателства пред бъдещия ученик и неговите родители. Те обаче не са единствените. Като родители ние винаги искаме най-доброто за децата си - добър успех в училище, чужди езици, прилична спортна култура. Тези наши стремежи, обаче, могат неусетно да преминат разумните граници и в един момент детето ни да се окаже претоварено и преуморено. Затова е важно да научим малкото човече да си почива пълноценно. Добре е да не забравяме, че те са все още малки деца и да не товарим плещите им с огромни отговорности. Аз лично държа Алекс да има поне два часа на ден за почивка, с които той сам да реши какво да прави. Може да спи, да играе, да си почива. Намесвам се единствено, когато се увлече пред телевизора или с таблета. Това не само разсейва детето от задачите и ангажиментите, които има, но и го учи на самостоятелност и свобода във взимането на решения.

Ще се радвам и на вашите добри съвети за това как аз да се подготвя за лудницата с двама ученика у дома, а дотогава - наслаждавайте се на ваканцията!