Водата помага за смилането на храната, пренася хранителни вещества и кислород до различните части на тялото, предотвратява запека и дори предпазва зъбите от образуване на кухини.

Децата могат да се обезводнят изненадващо бързо, дори без да се потят колкото възрастните, пишат от moetodete.bg. Ако детето е жадно, с тъмна и оскъдна урина и се чувства отпаднало, значи има нужда от течност веднага.

Ето някои „водни” съвети:

За разходката си осигури достатъчно течности, напр. кърма или адаптирано мляко. Бебе, което вече поема и твърди храни (между 4 и 6 месеца), може да пие между 60 и 120 ml вода на ден.

Бебето ви не може да изразява желанията си с думи, но проявява други признаци, които може да ви ориентират. Ако горещината му идва твърде много, то може да иска по-често да пие вода или да суче. Не отказвайте на малкото. Не би било грешка, ако през летните месеци преминете на кърмене на поискване плюс допълнително течности като сокчета и вода.

Как да прецените дали бебето поема достатъчно течности? Най-лесният начин е да следите пелените му, ако ги пълни често, значи всичко е наред. Според повечето специалисти нормално бебето да мокри от четири до шест пъти на ден пелените.

Друг индикатор е кожата му, тя не трябва да е суха и да се лющи. Едно добре нахранено и напоено бебе е в добро настроение и с активно насочено внимание, спи спокойно и достатъчно дълго. Ако не кърмиш детето, а му даваш адаптирано мляко, със сигурност трябва да приготвяте и преварена вода, която да му предлагате толкова, колкото то поиска.

Водата предпазва детето от прегряване, защото регулира телесната температура. А докато е активно (играе навън, или дори плува) малкото не осъзнава, че е ожадняло. Ето защо му дай чаша вода още преди да излезе от къщи, а след това – по малко на всеки 20-ина минути. Освен това е добре то да не играе навън точно по пладне, или ако го прави, поне да е на сянка.

Загубата на прекалено много вода чрез потене може да доведе до изтощаване от жегата. Симптомите са гадене, повръщане, замаяност. Ако ги усетиш, заведи малкото на хладно, дай му студена напитка, постави мокра кърпа върху челото му и повикай лекар.

Топлинният удар е по-опасен (дори фатален). Тогава телесната температура на детето скача до и над 40 градуса. Критичните симптоми тук са припадъци, липса на ориентация, никакво потене и плитко дишане. Обезводняването може да доведе до удар, но дефакто може да се случи само, ако детето е оставено в горещо, безвъздушно пространство (напр. кола) за дълго време. Когато малкото е вкъщи през най-горещото време, мястото трябва да е добре климатизирано или проветрено.

Правилното количество

В най-добрия случай децата между 1 и 3 г. трябва да изпиват до 5 чаши вода дневно, а на и над 4 г. – от 6 до 8 (почти от толкова се нуждае и възрастен индивид). В никакъв случай не насилвай детето да пие, ако не иска. Хапването на свежи плодове и зеленчуци през деня също е начин за избягване на дехидратирането.

Бебетата нямат нужда от вода, защото кърмата/адаптираното мляко им осигуряват достатъчно течности. Всъщност стомахчето им е толкова малко, че водата може да го препълни и да не остави място за важните вещества. Нарича се водна интоксикация (бъбреците на бебето не функционират така добре, както тези на родителите му). Ако забележиш признаци на дехидратация (напр. отслабено уриниране), можеш да дадеш на бебето малко електролитен разтвор.

Най-добрите течности

Водата далеч не е единствената течност, която може да се дава на децата при обезводняване, но пък е най-полезната. Тя е най-добрият избор, защото не съдържа захар, кофеин или други добавки.

Някои напитки, разработени специално за атлети, са добри за децата, които тренират някакъв спорт с продължителност на тренировката повече от час. Съдържащата се в тях захар дава енергия, а електролитите са важни за мускулите и нервите, за да функционират правилно.

Водите с добавени витамини са с по-малко захар, но въпреки това са по-калорични, отколкото изглеждат. Макар да доставят полезна доза витамини и минерали, е по-добре детето да си набавя последните от добре балансираното си хранително меню.

Енергийните напитки като Red Bull например са възможно най-лошият избор за утоляване на детската жажда. Те съдържат много захар и кофеин, което ги прави силно диуретични, малкото отделя много течности и така допълнително изостря жаждата си.

За да направиш чистата вода малко "по-интересна”, можеш да добавиш няколко капки лимонов сок. А с безвредна боя за сладкиши можеш да излееш и замразиш цветни ледени близалки в причудливи форми!