Какво е живот извън норма, когато става въпрос за майчинство и какви са истинските истории от подкаста "Гласът на Мама" научаваме тази сутрин с блока на Българската национална телевизия - "100% Будни". На гости на водщия Стефан Щерев са Юлия Владимирова и Криси Димитрова, за да споделят повече за летящия старт на подкаста след първия му месец живот! 

"Решихме да направим този подкаст в Dir.bg, защото и двете с Криси имаме опит в майчинството и ни събират две много различни истории -  нестандартни и извън клишето за щастливото целокупно семейство", казва Юлия Владимирова, която откровно споделя, че е разделена с бащата на дъщеря си, но са в отношения на т.нар. "споделено родителство". 

Интервюто вижте тук>>>

"Моята мотивация е синът ми Явор, който е дете със специални образователни потребности. Видях колко точно нерешен е въпросът с интеграцията и образователната система за тези деца и всъщност колко трудно минават през този "нормален" живот майките им - те всъщност са в живот извън норма. Това, което ми направи най-силно впечатление в опита ми дотук е колко неразбрани са точно тези майки", споделя Криси Димитрова от "Гласът на Мама". Добавя и че много често е чувала думите: "Не можеш ли да сложиш сина ти да седне на дивана и да му дадеш нещо да рисува, да разглежда книжка".

Aбонирайте се за подкаста БЕЗПЛАТНО тук >>>

"Майките на деца със специални нужди знаят, че това е не просто невъзможно. То е мираж", обобщава тя. 

Водещият Стефан Щерев обръща внимание на слогана на подкаста "майки отвъд клишетата" и иска да научи повече за неговата плътност.

"Това означава, че общството възприема майчинството и изобщо жените с определени стереотипи, които винаги са им налагани. В "Гласът на Мама" ние смятаме, че е важно да се чувстваме най-вече уверени и да правим това, което смятаме за добре да правим, а не това, което ни се налага и ни се казва: "Това не е хубаво. Ти си майка. Не трява да го правиш. Трябва да се посветиш на грижата на  детето". Това всъщност означава да нямаш лично време. Да не излизаш. Да нямаш социален живот. Всичко това е клише. Тези клишета не само че не са необходими, но и не са здравословни за жените", отговаря на водещия Юлия Владимирова. 

Подобно е и клишето, което дава за пример Криси Димитрова: 

Клише е, че жената не може да е едновременно добра майка и активна в кариерата си. 

Клише е и че майките на специални деца снизходително са възприемани като жертви. 

"Не сме такива. Една такава битка определно те прави боец", споделя тя. 

"Гласът на Мама" вече живее близо месец в dir.bg, като нов епизод има всяка неделя. С първите 4 епизода Юлия и Криси разбуниха духовете, като разказаха личните истории на актрисата Красимира Кузманова-Кокран, която се сдоби с първото си дете на 52 години, но показаха и другия полюс - популярната татуистка и художничка София Пампулова, решила да стане майка на 22 години. 

Подкастът е около 15 до 30 минути и може да слуша по всяко време - докато правиш неделните палачинки или гладиш и чистиш, като е правела всяка неделя майката на Стефан Щерев от "!00% Будни". 

Разбира се, в подкаста "Гласът на Мама" гостуват и експерти, които споделят истории от личния си, семеен живот, които едва ли можем да чуем в кабинетите им. 

"Тези срещи със специалисти предполагат, че за нас е важна експертната грижа за жените", отбелязва Юлия Владимирова.

"Нещо като безплатна консултация или "сверяване на часовника" са", допълва и Криси Димитрова. 

Ако и вие имате нужда да бъдете в час в майчинството, да разбулите тайните му и да прогоните съмненията и притесненията си - бъдете с "Гласът на Мама" всяка неделя сутрин в страницата Life.dir.bg или го потърсете директно в портала dir.bg! 

Oчаквайте новата тема за октомври: 

Първият триместър: Притеснения, съмнения, сътресения

Издаваме в аванс, че при Юлия и Криси в "Гласът на Мама" ще чуете майка инфлуенсър с вдъхновяваща история, професор, музикално семейство и акушер-гинеколог! 

Останалото в неделя!