Петима дизайнери от африкански произход дебютираха с представяне на колекциите си на откриването на седмицата на модата в Милано под надслов "Ние сме Произведено в Италия" ("We are Made in Italy'', съобщи Асошиейтед прес.

Снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Това стана възможно благодарение на кампанията на единствената чернокожа дизайнерка в модната камара на Милано Стела Жан, на дизайнера Едуард Бюканън и основателката на Афро модна седмица Милано Мишел Нгомо.

Джой Мерибе идва от Нигерия и започва работа в Италия като културен медиатор. Фабиола Маниракиза пристига в Италия като дете от Бурунди и първоначално учи медицина. Роденият в Мароко Карим Дауди е роден в град, известен с традициите си в производството на обувки и учи този занаят. Папе Макоду Фол е на 22 години, когато пристига в Италия от Сенегал и започва работа като актьор, продуцент, а сега вече е дизайнер. Само една от петимата - Жизел Клаудия Нтсама от Камерун, е пристигнала в Италия с намерението да се посвети на модата.

За своите колекциите петима дизайнери са работили с доставчици и са получили съвети от експерти в резултат на организацията и сътрудничеството на Италианския моден съвет. Многоетнически екип от стилисти, фризьори и гримьори съдействат на дизайнерите в подготовката на шоуто. Колекциите могат да бъдат разгледани на сайта на Националната камара на италианската мода.