Тийнейджърка със слаба фигура, която носи къса черна рокля с украса от теменужки в нощен клуб.

Вижте снимки >>

Така изглежда жената, облечена от дизайнера Еди Слиман за модна къща "Селин", чието дефиле бе сред очакваните с най-голям интерес в рамките на Парижката седмица на модата. На първия ред сред публиката бяха Карл Лагерфелд и Лейди Гага.

Защитниците на новия творчески директор на модната къща и поддръжниците на неговата предшественичка, британката Фийби Фило, подеха истинска битка помежду си в социалните мрежи. Поддръжниците на Фило обвиняват 50-годишния френски дизайнер, че е загърбил наследството й, свързано с естетика на минимализма и женствени облекла, които бяха допринесли за възраждането на модната къща.

Лу Стопард от британското сп. "Джи Кю" не спести критиките, уточнявайки, че тази тактика е ужасяваща за жените, желаещи да носят нещо, което не е деградирало. Дори феновете на Слиман смятат, че той е съсипал наследството на Фило, пишат от БТА.

"Дефилето на "Селин" бе своеобразно честване на свят, в който фигурите са съвсем слаби и почти изключително бели", писа Джо Елисън във "Файненшъл таймс".

Ванеса Фридман от "Ню Йорк таймс" смята, че Слиман, който през последните две години се изолира в Лос Анджелис, за да се посвети на фотографията, вече не е в крак с времето.

"Преди две години, когато той напусна "Ив Сен Лоран", светът бе друг, жените бяха различни. Те еволюираха, но не и той" - отбеляза Фридман.

Снимка: БТА