Стела Маккартни, която е отгледана като вегетарианка, отдавна не използва естествена кожа в колекциите си. Най-новият материал, създаден от нея, е кожа от отпадния материал в производството на шампанско. От нея тя произвежда чанти. Отпадъчен корк, също от производствения процес на "Вьов Клико", пък използва за подметките на модел сандали, пише БТА. 

Отпадни продукти от реколтата грозде за производството на "Вьов Клико" се комбинират с растителни масла и естествени влакна от селското стопанство, пише дизайнерката на сайта си. "Нашата алтернатива на кожата от следващо поколение, VEGEA, е изработена от 80% растителни, възобновяеми и рециклирани суровини. Материалът не съдържа разтворители, метали, както и опасни и токсични вещества". По този начин екокожата VEGEA оказва с 40% по-малко въздействие върху глобалното затопляне, както и използва 50% по-малко вода в сравнение с алтернативите на кожата, базирани на изкопаеми горива.

Въздействието на кожарството върху околната среда е изключително голямо - животновъдството допринася за около 11-17% от световните емисии на парникови газове, като 65% от тях се дължат на едрия рогат добитък. Освен това работниците в кожарските фабрики са изложени на токсични химикали.

Веганската мода може и да не вреди на животните, но пак не е особено устойчива. Повечето са изработени от полиуретан или поливинилхлорид, които могат да отделят микропластмаси в околната среда. Екипът на Маккартни търси по-екологични алтернативи, които да се равняват на качеството и издръжливостта на кожата, пише сп. "Time". Това е изключително сложен, скъп и продължителен процес. Всеки нов материал се тества за здравина и способност да задържи цвета. Отзивите се предават на учените, за да усъвършенстват материала.

Стела казва, че основна част от работата е да се обяснят изискванията на модата на учените. "Знам, че продуктът трябва да бъде тестван по този начин, да се драпира, да диша", обяснява тя. "За да мога да кажа - този цвят не се получава" или "тази материя се напуква".

През 2022 г. тя се среща с компанията NFW, която произвежда Mirum - растителна, безпластова и кръгова алтернатива на кожата. Материалът обаче е прекалено дебел за всичко друго, освен за твърди, обемни чанти. Но благодарение на съвместната работа с представители на компанията вече съществува по-тънък и по-гъвкав вариант.

Миналата година пуска на пазара и луксозна чанта, изработена от екокожа, произведена от гъби.

Стела Маккартни израства едновременно близо до природата в английската провинция и до славата на сцената, защото придружава баща си Пол Маккартни от "The Beatles" и майка си Линда на турнетата им с групата им "Wings". Родителите й са запалени защитници на животните и на околната среда и звезди от световна величина. За нея съчетаването на природосъобразност и блясък е вдъхновение.

Едва на 25 години, две години след като завършва авторитетния колеж за изкуство и дизайн "Сентрал Сейнт Мартинс" в Лондон, Стела Маккартни е назначена за творчески директор в "Chloe" на мястото на Карл Лагерфелд. Тя бързо се утвърждава там и използва възможностите си, за да въведе промени. В "Chloe" Стела работи от 1997 г. до 2001 г., когато създава едноименната си марка съвместно с групировката "Gucci". През 2018 г. тя откупува дяла й и година по-късно подписва договор за партньорство с LVMH.