Рокли, костюми, обувки и бижута от личната колекция на покойната британска дизайнерка Вивиан Уестууд ще бъдат продадени този месец на търг, който има за цел да събере средства за благотворителност, съобщиха Ройтерс и АФП.

Повече от 200 лота ще бъдат предложени от "Кристис" в Лондон за търга от две части "Вивиан Уестууд: Личната колекция". Той ще се състои от продажба на живо на 25 юни и онлайн търг от 14 до 28 юни.

Уестууд, едно от най-големите имена в британската мода, почина през декември 2022 г. на 81-годишна възраст. Нейният сътрудник и вдовец Андреас Кронталер е подбрал за търга модели, обхващащи около 40 години, като най-ранните са от колекцията на Уестууд есен-зима 1983-1984 г., пише БТА.

"Това са нещата, които тя самата избираше да носи през последните 40 години от живота си", каза Ейдриън Хюм-Сейър, ръководител на продажбите на търга, пред Ройтерс на пресконференция в четвъртък. "Това е много лично... Това са нещата, с които можеше да я видите на колело да обикаля Лондон, как дава интервюта за пресата, накрая на ревютата... просто ежедневието й. Но тя също така живееше... както говореше. И така, за разлика от много хора... в нейното положение, тя носеше нещата многократно. Имаше любими неща".

Уестууд, чието име е синоним на пънк бунтарството през 70-те години на миналия век, беше известна активистка. Тениските й бяха с лозунги срещу изменението на климата и замърсяването, причинени от изкопаемите горива, както и за подкрепата й за основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

Освен дрехите и аксесоарите, за продажба се предлага и комплект увеличени снимки на карти за игра, създадени от Уестууд през 2017 г. , с акцент върху проблеми като изменението на климата и неравенството. Те са оценени от 30 000 до 50 000 британски лири (38 292 - 63 820 щатски долара).

Приходите от търга ще бъдат насочени към каузи и благотворителни организации, които Уестууд е подкрепяла - собствената й фондация "Вивиан", "Грийнпийс", "Амнести интернешънъл" и "Лекари бед граница", съобщиха от "Кристис".

Лотовете ще бъдат изложени в "Кристис" в Лондон от 14 до 24 юни.